Julkiset menot

Hyväksi kehutun hallitusohjelman eräänä keskeisenä tavoitteena on julkisen talouden ”sopeuttaminen” kestävälle kasvu-uralle. Virkavastuulla tuotettujen laskelmien perusteella julkisen talouden tasapainottaminen vaatii useiden miljardien eurojen leikkauksia julkisiin menoihin vaalikauden ja joidenkin hallituspuolueiden edustajien lausuntojen perusteella jopa ensimmäisen eduskuntakauden aikana.

Maamme taloudellinen tila on kuulemma vaikea – ylipöhöttynyt julkinen sektori tuhoaa maamme kilpailukyvyn ja tehottomasti organisoituneena elättää suurelta osin itseään veronmaksajien rahoilla ruokkien. Julkisia menoja olisi siis halllituksen mielestä  syytä leikata ja sillä keinoin parantaa maamme tuottavuutta, kilpailukykyä ja vahvistaa  hyvinvointivaltion rakenteita.

Onko asiantila todellisuudessa sitten näin vakava, että julkisia menoja on aivan pakko leikata useilla miljardeilla euroilla?

 

 

No, ei ole.  Puolueettomasti tietoa tuottavan Veronmaksajien keskusliiton tarkoista graafeista käy nimittäin ilmi, että julkisten kokonaismenojen ja -tulojen erotus on ainostaan noin 1 mrd euroa,  Alijäämä ei mielestäni ole mitenkään suuri ja se voidaan helposti korjata esimerkiksi kiristänällä kokonaisveroastetta 0,5 prosenttiyksiköllä sekä lisäämällä yritysten yhteiskuntavastuita.

 

 

Suomi - Julkisyhteisöjen menot ja tulot 1990-

jiihooantikainen
Vasemmistoliitto Kuopio

aktiivinen 🐟, woke, miesasia-aktivisti, feministi ja vasemmistolainen.
muuten ihan mukava mies :)

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu