Kapitalismi elää ja voi hyvin

Ilmastomuutoksen uhista ja syyllisistä on viime päivinä noussut pientä polemiikkia, kun ruotsalainen ilmastoaktivisti Greta Thunberg julisti kapitalismin (a.k.a. ”markkinatalous” ) tulleen tiensä päähän – jatkuva talouskasvu on nykyisessä ylikuumentuneessa ilmastossa hänen mukaansa tyyten mahdotonta elinympäristömme kestokyvyn puolesta.

Onko asian tila sitten ihan näinkään?

Pienimuotoisella osakekurssien tutkailulla voi helposti todeta, että kapitalismi ei olisi vielä henkitoreissaan. Esimerkiksi kotimainen energiayhtiö  Fortum on onnistuneella omistajan ohjauksella siirtynyt nousevalle uralle osakekurssikehityksessä ja siten Marxin ”Pääomassa” tarkoin kuvatulla tavalla kyennyt ohjaamaan pääomavirtoja omistajatahon tilille. Yrittäjyys ja vaurastuminen ovat oikeistolaisen talouspolitiikan keskeisiä elementtejä ja yhteiskunnan hyvinvoinnin perustaa – varallisuuden kasautuessa niistä rahoista on sitten sangen helppo tihkuttaa osa harkinnanvaraiseen hyväntekeväisyyteen, kuten sosiaali- ja terveyspalveluihin ja koulutukseen M. Thatcherin ja muiden viisaiden poliitikkojen tapaan 🙂

Kapitalismi ei siis mielestäni tule loppumaan ainakaan vielä heti, koska ihmisillä on ideologista halukkuutta maksaa ylihintaisesta energiasta ja muusta roinasta elinympäristömme ja vieläpä jälkipolvien kustannuksella….

 

 

+1
jiihooantikainen
Vasemmistoliitto Kuopio

aktiivinen 🐟, miesasia-aktivisti, feministi ja vasemmistolainen.
muuten ihan mukava mies :)

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu