Kunnan tehtävä on tukea tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden edistämistä
Lähestyvien kuntavaalien kuumottavimmaksi vaalikonekysymykseksi näyttää ainakin hetkellisesti nousseen ehdokkaille esitetty kysymys siitä, pitäisikö kunnan osallistua Pride-viikon sateenkaariliputukseen.
Vastaus on tietenkin myönteinen kyllä ja perustelut löytyvät kunnan organisaatiota ja tehtäviä määrittävästä kuntalaista.
”Lain tarkoitus
Tämän lain tarkoituksena on luoda edellytykset kunnan asukkaiden itsehallinnon sekä osallistumis- ja vaikuttamismahdollisuuksien toteutumiselle kunnan toiminnassa. Lain tarkoituksena on myös edistää kunnan toiminnan suunnitelmallisuutta ja taloudellista kestävyyttä.
Kunta edistää asukkaidensa hyvinvointia ja alueensa elinvoimaa sekä järjestää asukkailleen palvelut taloudellisesti, sosiaalisesti ja ympäristöllisesti kestävällä tavalla.”
Tätä kunnan velvollisuutta edistää asukkaidensa hyvinvointia ja alueensa elinvoimaa tarkentaa asiallinen ja muutenkin mukavan oloinen Kuntaliitto omissa ohjeistuksissaan, joissa se toteaa tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden edistämisen sekä syrjinnän estämisen kuuluvan ihan kunnan perustehtäviin :
”Kuntien tehtävinä on edistää molempia sukupuolten tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta sekä estää välitöntä ja välillistä syrjintää. Käytännössä tämä tapahtuu osana monia eri tehtäväkokonaisuuksia: päätöksentekoa, toiminnan ja talouden ohjausta ja johtamista, palveluiden järjestämistä ja tuottamista, työnantajatehtäviä sekä paikallisen elinvoiman vahvistamista.
Kyse ei ole lisätehtävästä, vaan toimintatavoista, joilla lisätään kuntalaislähtöisyyttä, palvelujen laatua sekä niiden paremmalla kohdentumisella tehokkuutta. ”
Kunta ei voi siis etenkään pyydettäessä kieltäytyä tukemasta sellaisia tapahtumia, joiden yksiselitteisenä tavoitteena on tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden edistäminen.
Kyllä. Tärkein asia liittyen kuntiin on että se tarjoaa palveluja ja huomiota ja huolenpitoa ja osallisuutta kaikille.
Kapalliset toimijat sitten tarjoavat samoja asioita itse valitsemilleen asiakkaille. Siitä me emme äänestä kunnallisvaaleissa.
Ilmoita asiaton viesti
”estää välitöntä ja välillistä syrjintää”
Kapalliset toritoimijat, kuten eivät muutkaan kaupalliset toimijat, saa ketään syrjiä.
Syrjintä on siis kielletty. Asiaan liittyy kuitenkin eräs ongelma: ei ole riittävästi rautalankaa!
Ilmoita asiaton viesti
Mutta heidän ei ole pakko huomioda kaikkia. Syrjintä on sitten vähän eri asia.
Ilmoita asiaton viesti
Tuo liputus käytännöllisenä toimena on tietenkin symbolinen ele ja mielestäni tärkeämpää ja vaikuttavampaa tasa-arvon edistämistä olisi niveltää erilaisten syrjintämuotojen ilmenemisen havaitseminen ja niihin ajoissa puuttuminen osaksi kunnan palvelutarjontaa,
Minusta kuntien olisi hyvä ihan suunnitelmallisesti toteuttaa toiminnallista tasa-arvosuunnitelmaa, joka kattaisi jo päätöksenteon valmistelutkin.
Ilmoita asiaton viesti
Onko siihen malleja?
Ilmoita asiaton viesti
On
Ilmoita asiaton viesti
Ja kyllä, kunta voi osallistua tai antaa tukensa myös vaikkapa HeteroPride-yhdistyksen järjestämille tapahtumille silloin, kun tapahtumilla on yleisesti tunnustetut kuntalaisten hyvinvointia parantavat vaikuttimet huomioiden tässä tietenkin mahdolliset median luomat tasapainoharhat.
edit. korjasin muotovirheen lauserakenteessa:)
Ilmoita asiaton viesti
diskriminaatio
Ilmoita asiaton viesti
Ihminen on tunnetusti sen verran kekseliäs poliittisissa aktiviteeteissaan, että joku voi tosissaankin ryhtyä järjestämään hetero-tapahtumaa perustellen sitä tasapuolisuusvaateella,
Ilmoita asiaton viesti
Totta – mutta miten asiaa sitten tarkastellaan. Määrällisen enemmistön objektiivisuuskäsityksen mukaisesti, vai miten?
Ilmoita asiaton viesti
Aikamoinen aasinsilta tarvitaan, että siteerattu laki asettaisi kunnalle laillisen velvoitteen nostaa pride-lippu salkoon jos joku sitä pyytää.
Onneksi kukaan ei ole keksinyt pyytää sitä joka päivä, 365 päivänä vuodessa.
Ilmoita asiaton viesti
Kuntlain tarkoituspykälä velvoittaa edistämään kuntalaisten hyvinvointia ja tässä ajatuskehikossa kunnan on vaikea olla tukematta Pride-tapahtumia. Ehkä tosiaan kunnilla ei ole lakisääteistä velvollisuutta liputtaa tapahtuman vuoksi, mutta niillä on velvollisuus käyttää tapahtuman tarjonta kuntalaisten hyödyksi.
Ilmoita asiaton viesti
Ei ole. Lainsäädäntöä on turha vetää mukaan tähän.
Ilmoita asiaton viesti
Nyt Ion olet väärässä!
Tähän on vedettävä mukaan neljä lakia:
– yhdenvertaisuuslaki
– tasa-arvolaki
– rikoslaki
– perustuslaki
Ilmoita asiaton viesti
Ole hyvä ja vedä ne mukaan, eli luettele lain kohdat joiden perusteella kunnalla on velvollisuus vetää pride-lippu salkoon pyydettäessä.
Ilmoita asiaton viesti
Väitinkö, että kunnalla olisi tuollainen velvollisuus? Jos väitin niin siteeraa vastauksessa tuo kohta, kiitän ja – tiedät kyllä: kumarran.
Mutta hallintotoiminnassa on aina laki mukana. Pakolliset liputuspäivät on määrätty. Ei sillä ole merkitystä, että vaikka kunta jättäisi (rahapulassa) liputtamatta. Ketään ei rangaista, vaikka ”pakollinen” liputus jäisi toteuttamatta.
Liputtaa saa, mutta Suomessa ei koskaan ole (nykyisen lainsäädännön mukaan) liputuspakkoa.
Väitinkö muka, että olisi PAKKO LIPUTTAA?
Ilmoita asiaton viesti
Liputtaminen taitaa olla liioiteltu yksityiskohta, mutta keskustelun aiheena on, onko kunnalla lakisääteinen velvollisuus osallistua pride-tapahtumaan vai ei. Oletin sinun tukevan sitä näkemystä, että on velvollisuus.
Ilmoita asiaton viesti
Nuo kaikki kieltävät syrjinnän, mutta vain tasa-arvo- ja yhdenvertaisuuslaeissa on myös tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden edistämisvelvoite.
Mutta todella niiden perusteella Pride-liputus on suositeltavaa ja siitä kieltäytyminen syrjivin perustein kiellettyä. Tähän väliin jää toki suuri tulkinnallinen avaruus.
Ilmoita asiaton viesti
Älä Sinä nyt suutu, kiitos!
Olet yksi parhaista blogisteista, ja hyviä ja järkeviä kommentteja aina esität – kiitän!
https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/juhanivehmaskangas/anteeksi-3/
Ilmoita asiaton viesti
Ei ollut kyse suuttumisesta, vaan oletin että sinulla on mielessä lain kohdat, kun kerran noin sujuvasti luettelit lainsäädännötkin, ja ne lain kohdat olisi ollut kiinnostava tietää. Joskaan en edusta olettamusta, että sellaisia lainkohtia on, mutta uteliaisuutta on silti nähdä, mitä ehdotetaan.
Ilmoita asiaton viesti
Eikö punikeille riitä edes n. 550 eri lainsäädännöllisen tehtävän toteuttamista kuntatasolla ?
Suomen julkinen sektori on ylivoimaisesti EU: n suurin ja joka kolmas palkkaeuro maksetaan siellä verovaroin, jotka eivät enää riitä 10 miljardin euron normialijäämin.
Sosialismin ongelma: The problem with socialism is that you eventually run out of other people’s money.
Näin on ikävä kyllä käynyt jo Suomessa.
Ilmoita asiaton viesti