Lainsäädäntötyö uhkaa romuttua populismin vuoksi

Suurella vaivalla, talkootyönä ja laajalla rintamalla edsitetty translain uudistus uhkaa nyt eduskuntavaalien alla vesittyä kokonaan eduskunnasssa – sosiaali- ja terveysvaliokunnassa käsiteltävänä oleva lakiesitys on nimittäin riitautettu melko luovilla  perusteilla.  Itsemäärittelyoikeutta kunnioittava laki mukamas rapauttaa asevelvollisuusjärjestelmän ja  muodostaa vakavan turvallisuusuhan maamme naisille ja tytöille.

No, todellisuus on tässäkin asiassa lennokkaita mielikuvauhkia arkisempaa, mielestäni.

 

Translain uudistaminen hallituksen ésityksen mukaisesti ei vaikuta millään tavoin asepalveluksen suorittamishalukkuuteen. Nykyisinkin kolmannes juridisista miehistä jättää asepalveluksen kokonaan suorittamatta ja toisaalta reservistä eroaminen on ilmoitusluonteisena asiana verrarrain helppoa ja myös yleistä. Asevelvollisuuslain sukupuolierityinen muotoilu itsessään on todellinen tasa-arvo-ongelma siis  eikä niinkään yksittäisten kutsuntaikäisten palveluksen välttelelminen.

Juridisen sukupuolimerkinnän korjaamisen helpottaminen hakemusmenettelyksi ei  kansainvälisten kokemusten ja yleisen elämänasenteeni takia myöskään heikennä lainkaan naisten ja tyttöjen turvallisuutta. Tässä tulee luottaa maamme keskeisten naisjärjestöjen näkökulmaan – transnaiset ovat naisia ja heidän oikeusturvansa varmistaminen on ensisijaista. Seksuaalinen häirintä ja etenkin ahdistelu ovat jo nykyisin lailla kiellettyä ja sanktioitua toimintaa,  mitä oikeustilannetta translain uudistaminen ei muuta.

 

Nopeasti arvioiden valiokunnassa lakiesityksen kannattajat ovat enemmistönä ja suhtaudun  siten  edelleen toivekkaana siihen ajatukseen, että esitys etenee täysistuntokäsittelyyn, missä se hyväksytään varsinaiseksi laiksi äänin 86 puolesta ja 58 vastaan kokoomuslaisten äänestäessä tapojenssa mukaisesti pääosin tyhjää 🙂

 

 

jiihooantikainen
Vasemmistoliitto Kuopio

aktiivinen 🐟, miesasia-aktivisti, feministi ja vasemmistolainen.
muuten ihan mukava mies :)

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu