Laki sukupuolen vahvistamisesta
Uudistettu laki sukupuolen vahvistamisesta on ollut nyt voimassa reilun puolitoista vuotta ja on siten sopiva hetki tarkastella lakiuudistuksen näkyvyyttä yhteiskunnassa. Suoria lukumääräarvoja lain soveltamisalaan kuuluvista henkilöistä, jotka ovat hakemusmenettelyllä vahvistaneet sukupuolensa, ei nyt ole ajantasaisesti käytössäni, mutta Digi- ja viestintäviraston keväällä julkaiseman tiedonannon perusteella heitä olisi nyt noin 2 000.
”Sukupuolen vahvistaminen 3.4.2023 jälkeen lukuina
- DVV:lle tehtiin vuoden aikana 2198 sukupuolen vahvistamishakemusta. Yli 1470 ihmisen sukupuoli on vahvistettu.
- Ennen 3.4.2023 hakemuksia tuli noin 20 kuukaudessa. Vuoden 2023 huhtikuussa niitä tuli ennätyksellisesti yli 1 000. Määrä on nyt laskenut noin sataan hakemukseen kuukaudessa.
- Hakemuksia naisesta mieheksi on ollut hieman enemmän kuin hakemuksia miehestä naiseksi.
- Yli 700 hakijaa on hakenut samalla uutta etunimeä.
- 99 prosenttia hakemuksista on tehty sähköisesti. ”
Lukuarvoista voi jo hieman päätellä, että hakemusmenettely toimii asiallisesti – aihe ei aiheuta ruuhkaa DVV:n toimistolla ja sinänsä vapaamuotoisen selvityksen vaatiminen hakemuksen yhteydessä karsii huomionhakuiset tai vilpillisessä mielessä tehdyt haut.
Miten sitten lakiuudistus näkyy arkielämässä, työssä ja yhteiskunnan toiminnoissa?
No, eipä juuri mitenkään. Lakiuudistus on siis helpottanut lain kohderyhmään kuuluvien elämää suistamatta yhteiskuntaa raiteiltaan.
Niinpä. Tuskin kenenkään heteronkaan avioliitto on mennyt pieleen siksi, että nykyisin myös homot pääsevät naimisiin. Niin se maailma muuttuu Eskoseni.
Ilmoita asiaton viesti
Juridisen sukupuolen korjaaminen on nyt suhteellisen vaivatonta, mutta lääketieteellinen hoito ja tuki ovat edelleen ”kiven alla”. Asetukselle koko maan kattavat hoidot on ohjattu kahdelle poliklinikalle, joiden palvelutarjonta ei riitä tyydyttävästikään vastaamaan kysyntään. Jonkintasoinen ongelma on avointen rajojen ja internetin myötävaikutuksesta se, että ihmiset käyttävät ulkomaisia palveluntarjoajia, jolloin vastuu esim. hormonihoitojen seurannassa voi olla vaihtelevan vähäistä.
Ilmoita asiaton viesti
Siinäkö ei ole ongelmaa, että ihmisen ominaisuuksia voi muuttaa lakia säätämällä? Mielestäni ihmisen käsite pitäisi määritellä uudelleen. Muista käsitteistä puhumattakaan. Koskee myös totuuden käsitettä. Ei-binäärinen totuus on toisenlainen kuin mustavalkoinen.
Ilmoita asiaton viesti
No, esimerkiksi ”tiede” tarkentuu kaiken aikaa siten, että ymmärryksemme ympäröivästä totuudesta hahmottuu aikaisempaa monisyisempänä.
Käsitys ihmisestä perustuu vastaavasti aikaisempiin karkeisiin totuuksiin, niiden yleistyksiin ja normatiiviseen sopeumaan kulttuurisissa yhteyksissä – ihmisen sukupuoli on myös ns. kovien luonnontieteiden alueella osoitettu koostuvan useammasta kehittyvän useammassa jaksossa alkaen alkio-vaiheesta, jolloin se on kiistatta ”androgyyni tyttö”.
Tämäkään laki ei muuta totuuskäsityksiä, se vaan vastaa tarkentunutta käsitystä ihmisen sukupuolesta.
Ilmoita asiaton viesti
Arvioi väitettä mitä ei-binäärisemmäksi maailma muuttuu sitä ohuemmaksi käy totuus ja muuttuu vähitellen kirjoksi, jolloin totuutta ei enää ole.
Ilmoita asiaton viesti
Miten laki on muuttanut ”ihmisen ominaisuuksia”?
Millä tavalla laki velvoittaa vahvistamaan sukupuolensa? Ja jos, niin oletko tehnyt lain mukaisesti?
And Jesus wept…
Ilmoita asiaton viesti
Nykylaki ei velvoita, vaan rankaisee.
Barabbas oli aikansa aktivisti. Oletan.
Ilmoita asiaton viesti
Sinua tuo laki näyttää rankaisevan.
Yleensä mihin tahansa lainsäädäntöön ottavat kantaa sellaiset, jotka eivät ymmärrä siitä mitään. Hiljattain se näkyi ja näkyy edelleen eräässä kansalaisaloitteessa, joka on harvinaisen selkeä osoitus lähes täydellisestä ymmärtämättömyydestä ja tietämättömyydestä. En vähääkään ihmettele sen suosiota.
Ilmoita asiaton viesti
Kerrohan, jotta muutkin ymmärtävät.
Ilmoita asiaton viesti
Mistä sinulle pitäisi kertoa?
Tuskin siitä ”kertomisesta” olisi mitään hyötyä.
Ilmoita asiaton viesti
Mikä siitä kansalaisaloitteesta jäi ymmärtämättä ja keneltä?
Ilmoita asiaton viesti
Aloitteen tekijöiltä ja allekirjoittajilta jäi täysin ymmärtämättä, että aloitteessa esitettyjä muutoksia ei voida tehdä.
Esteenä ovat perustuslaista lähtien rikoslaki ja sen yleiset opit.
Yksityiskohtana mm. se, että rikoksen rahoittamisesta tuomitaan jo nykyään osallisuus-periaatteen mukaisesti, joten tuollainen ”muutos” on täysin tarpeeton.
Aloitteen tekijät (ja hölmöt allekirjoittajat) ovat näemmä täysin tietämättömiä, että Elokapina voitaisiin halutessa lakkauttaa yhdistyslain 43 pykälän nojalla. Kanteen voi nostaa yhdistyksen kotipaikan alioikeudessa Poliisihallitus, virallinen syyttäjä tai yhdistyksen jäsen. Peruste olisi pykälän 1 momentin mukainen, eli jos yhdistys toimii olennaisesti vastoin lakia tai hyviä tapoja.
Otto Meri on kirjoittanut asiasta hyvän Puheenvuoron.
Ilmoita asiaton viesti
Otto Meren kirjoitus löytyy tuolta:
https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/ottomeri/kansalaisaloite-elokapinan-lakkauttamiseksi-tulee-hylata/
Ilmoita asiaton viesti
Ja hiljaisuus puhuu…
Ilmoita asiaton viesti
Odotellaan uusia rohkeita kansalaisaloitteita. Persujen kieltämiseen tähtäävä aloitehan keräisi nimet hetkessä kasaan.
Ja juridisesta sukupuolesta. Jos vaihtaisin sen naiseksi niin paikkani uimahallissa olisi edelleen miesten puolella.
Ilmoita asiaton viesti
Sukupuoli vahvistetaan synnytyslaitoksella. Vaihtoehtoja on tasan kolme.
Ilmoita asiaton viesti
Ensimmäisessä vaiheessa kyllä näin tehdään. Ja myöhemmin henkilön itsensä aloitteesta, sukupuolen ja sen mukaisen rekisterimerkinnän voi korjata.
Ilmoita asiaton viesti
Se onkin sitten aikuisten ”therianismia”.
Ilmoita asiaton viesti
Periaatteessa näin, psykologisesti nykyihminen on arkkityypeistä muunneltu hahmo (hakee olemassaololleen merkityksiä muiden ihmisten elämästä, arvovalinnoista jne.) ja siten myös ”mies” ja ”nainen” ovat monelle meistä ainoastaan avattaria.
Ilmoita asiaton viesti
Ihan vapaasti, mutta onko kaikki tuo ulotettava lainsäädäntöön saakka? Minusta ei.
Ilmoita asiaton viesti
Väestötietojärjestelmä tuntee vain kaksi sukupuolta, mitään kolmatta vaihtoehtoa ei ole.
Ilmoita asiaton viesti
Nän on ja sillä kolmannella tarkoitin biologisia kehityshäiriöitä.
Ilmoita asiaton viesti
Etunimeä ilmeisesti ei ole pakko vaihtaa, vaikka se ei olisi sukupuolineutraali? Silloinhan sukupuolen vaihtamista ei juuri kukaan edes huomaa.
Ilmoita asiaton viesti
Tilanne on tosiaan sellainen, että etunimeä ei ole välttämätöntä muuttaa.
Etu- ja sukunimilakihan pyrkii eriyttämään miesten ja naisten etunimet, mutta itse lakitekstissäkin todetaan poikkeusperusteiden käyvän ”erityisestä syystä”.
Ilmoita asiaton viesti
Jokainenhan saa määritellä itsensä vaikka miksi, jos hänen kokemuksensa itsestä on se. Ja määritellä sukupuolensakin, jos katsoo sen tarpeelliseksi. Jos mies kokee olevansa nainen ja haluaa elää naisena, olkoon niin, mutta biologisesti hänestä ei saada naista. Ei lakiuudistus oikeastaan merkitse kovin kummoista paitsi rauhoittaa niitä, jotka syystä tai toisesta kipuilevat identiteettinsä kanssa.
Metsään on menty silloin kun on alettu uskottelemaan, että miehet tarvitsevat kuukautissuojia (kylläkin jotkut aikuisten vaippoja) ja synnyttävät lapsia. Mutta se onkin jotain muuta kuin ihmisen itsensä kokema sukupuoli.
Ilmoita asiaton viesti
Tampio ja Räsänen ovat suistuneet raiteiltaan mutta sekin taisi tapahtua jo ennen tätä lakia.
Ilmoita asiaton viesti
Kävin eilen katsomassa erittäin mielenkiintoisen näytelmän Tiranan sydän Turun kaupunginteatterissa. Kannattaa katsoa, tai vähintään lukea Pajtim Statovcin romaani johon se pohjautuu. Statovcin Tiranan sydämen englanninnos Crossing palkittiin neljä vuotta sitten Oxfordissa.
Ilmoita asiaton viesti