Lausunnot hallituksen esitykselle laiksi sukupuolen vahvistamiseksi
Sosiaali- ja terveysministeriön pyytämät lausunnot hallituksen esitykselle laiksi sukupuolen vahvistamisesta ovat luettavissa Lausuntopalvelun verkkosivuilla . Kaikkiaan lausunnonantajia kertyi kokonaista 85 kappaletta, mikä lienee kertaluokkaa enemmän kuin keskimääräinen lainvalmistelun puitteissa tapahtuva asiantuntijatahojen ja lain välittömään vaikutusalueeseen kuuluvien henkilöiden kannanotto.
Kyseinen lakiuudistus siis kiinnostaa ja se koetaan yleisesti tärkeäksi.
Yleissilmäyksellä lausuntoja lukemalla huomaa saman tärkeyden kokemisen – lausunnot on muotoiltu asiallisen argumentatiivisesti riippumatta siitä, tukeeko lausunnonantaja hallituksen esitystä vai esittääkö hän siihen kriittisiä korjausvaihtoehtoja. Mielestäni tämä lausuntojen muodollinen asiallisuus onkin keskeisin aikaisempiin vuosiin verrannollisesti muuttunut seikka – keskustelun sävy on siirtynyt ”minä ole nyt kissa ja huomenna koira, vuh-vuh”-tyylisestä pilkanteosta hyvinkin asialliselle pohjalle siis.
Erityisesti asiantuntijajärjestöjen yhteisenä kriittisenä huomiona hallituksen esitystä pidetään puutteellisena siinä esitetyn täysi-ikäisyysvaatimuksen suhteen. Lasten ja nuorten oikeudet parhaaseen saatavilla olevaan terveyteen sekä oikeus päättää itseään koskevista asioista kehitystasonsa mukaisesti eivät toteudu hallituksen esityksessä täysi-ikäisyysvaatimuksen vuoksi – esimerkiksi lapsiasiantuntijana tunnettu Kätilöliitto toteaa täysi-ikäisyysvaatimuksen sukupuolen juridisen vahvistamisen edellytyksenä ylläpitävän lain kohderyhmään kuuluvien alaikäisten pahoinvointia :
”Täysi-ikäisyyden vaatimus ei ole ongelmaton. Ymmärrys omasta sukupuolesta ja tarve tulla
kohdelluksi sen mukaisesti voi olla selvää jo aiemmin. Juridisen sukupuolen korjaaminen
voidaan myöhemmin korjata uudestaan, joten mitään peruuttamatonta ei tapahdu.Sukupuolensa
vääräksi kokeva alaikäinen voi kuitenkin hyötyä siitä, että saa elää omaksi kokemaansa
sukupuolta todeksi. Vaatimus täysi-ikäisyydestä ylläpitää transnuorten vaikeutta saada apua
ja tukea, jolla voi olla kauaskantoisia seurauksia niin yksilölle kuin yhteiskunnallekin
muun muassa lisääntyneinä hoitokuluina. Transnuorten muita nuoria suurempi pahoinvointi
on todettu muun muassa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen kouluterveyskyselyssä (2019). ”
Mielestäni Kätilöliitto ei tässä voisi olla enempää oikeassa ja siten on toivottavaa, että hallituksen lopullisessa esityksessä laiksi sukupuolen vahvistamisesta täysi-ikäisyysvaatimus poistetaan siten, että kehitystaso huomioivasti myös alaikäisillä olisi itsenäinen mahdollisuus korjata väärin kirjattu sukupuolimerkintä virallisista henkilörekistereistä.
Myös Suomen Asianajajaliitto on kriittinen hallituksen esitykseen liittyvän täysi-ikäisyysvaatimuksen suhteen :
”
Asianajajaliitto katsoo, että esitysluonnoksestakin ilmi käyvät toimintamallit, joita muissa Pohjoismaissa on omaksuttu, antavat viitteitä siitä, miten Suomessa alaikäisten asemaan tulisi suhtautua. Lisäksi liitto kiinnittää huomiota siihen, että Suomea lukuun ottamatta muissa pohjoismaissa asia on joko ratkaistu tai etenemiselle on annettu suuntaviivat. Asianajajaliitto kehottaa kiinnittämään huomiota lapsen edun ensisijaisuuteen ja siihen, että alaikäiselle mahdollistetaan ikäänsä ja kehitystasoonsa nähden riittävät keinot omaa identiteettiään vastaavan sukupuolen vahvistamiseen. ”
Ilmoita asiaton viesti