Lihan syöminen on epäterveellistä

Itä-Suomen yliopistossa tehdyn  väitöstutkimuksen perusteella on syytä täsmentää, että erityisesti ns. punaisen lihan runsas syöminen on epäterveellistä – eläinproteiiniin perustuva ruokavalio kasvattaa huomattavasti riskiä sairastua tyypin 2 diabetekseen, altistaa voimakkaasti sydän- ja verenkiertoelimistön sairauksille ja kasvattaa näin ollen turhaan kansantaloutta kuormittavia terveysmenoja.

Terveystieteiden maisteri Heli Järvisen tutkimuksessa tutkimuspopulaatio koostuu yli 2600:sta Kuopion seudulla asuneista  miehistä, joiden ruokailutottumukset kartoitettiin aluksi vuosien 1984…1989 aikana ruokapäiväkirjojen avulla ja joiden myöhempiä terveystietoja seurattiin parinkymmenen vuoden aikana kansallisista rekistereistä.

Tutkimusta voi siis hyvällä syyllä pitää kattavana ja varsin nasevana tuloksiltaan.  Myös maalaisten omalle  äänenkannattajalehdelle, Maaseudun tulevaisuudelle, antamassaan haastattelussa väitöstutkija toteaa ilmeiset tosiseikat terveellisen ruokavalion puolesta :

 

   ”Virtanen painottaa, että lukuisissa muissakin tutkimuksissa on saatu viitteitä siitä, että kasviproteiinien suosiminen on terveellisempää kuin lihaproteiinien.

”Jos lihaa on lautasella päivittäin runsaasti, on sekä terveyden että ympäristön näkökulmasta perusteltua pyrkiä ainakin kohtuullistamaan käyttöä”, Virtanen summaa.

Lisäksi on hyvä muistaa, että valtaosa suomalaisista saa suosituksiin nähden ruokavaliostaan aivan riittävästi tai jopa tarpeettoman paljon proteiinia.”

 

Niin, omena päivässä pitää lääkärin loitolla.

jiihooantikainen
Vasemmistoliitto Kuopio

aktiivinen 🐟, woke, miesasia-aktivisti, feministi ja vasemmistolainen.
muuten ihan mukava mies :)

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu