Lisääntymiskyvyttömyysvaatimus loukkaa perusoikeuksia

Translakiin kirjattu lisääntymiskyvyttömyysedellytys juridisen sukupuolimerkinnän korjaamisen ehtona loukkaa perusoikeutta fyysiseen koskemattomuuteen, minkä ohella se kuormittaa turhaan terveydenhuollon palveluita ja on lääketieteen etiikan näkökulmasta vähintään perusteeton vaatimus.

Aikaisemmin toteutetuissa kyselyissä on käynyt ilmi, että suurin osa kansanedustajista ymmärtää nämä seikat ja lisääntymiskyvttömyysvaatimuksen poistoa pidetään tulevan translain uudistuksen vähimmäismuutoksena. Nykyiseen lakiin kirjattua edellytystä ei olla myöskään perusteltu mitenkään adekvaatisti lain valmisteluasiakirjoissa,  joissa sen ainoaksi perusteluksi todetaan sellaisten tilanteiden välttäminen, joissa henkilö, jonka sukupuoli on vahvistettu naiseksi, siittäisi lapsen tai henkilö, jonka sukupuoli on vahvistettu mieheksi, tulisi raskaaksi.

Lisääntyminen ja lisääntymiskyky eivät suoraan riipu siitä, mikä on henkilön sosiaalinen, psykologinen tai juridinen sukupuolistatus eikä valtiolla siten tule myöskään olla valtaa päättää pakkosterilisaatioon rinnastettavilla menetelmillä oikeudesta vanhemmuuteen.

+2
jiihooantikainen
Vasemmistoliitto Kuopio

aktiivinen 🐟, miesasia-aktivisti, feministi ja vasemmistolainen.
muuten ihan mukava mies :)

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu