Markkinatalous on paras talousjärjestelmä, ainakin teoriassa :)

Markkinatalous on johtava  markkinaliberaali talousjärjestelmä, jossa on toki lokaaleita valtion sisäisiä ja valtioiden välisiin sopimuksiin perustuvia sääntelyitä, joiden vuoksi täysin vapaasti soljuvaa kaupankäyntiä ei esiinny sinänsä legaalina ilmiönä  missään päin maailmaa.

Markkinatalouden hyviä puolia ovat mm. se, että tavaroiden ja palveluiden hinta asettuu markkinatalouden lainalaisuuksien mukaisesti aina oikealle tasolle kulloisenkin kysynnän ja tarjonnan puitteissa, sekä se, että markkinoille ominainen kilpailu asiakkaista johtaa vääjäämättä myytävän tavaran tai palvelun kvalitatiivisten ominaisuuksien parantumiseen.

Markkinatalouden eduista voidaan ottaa tähän esimerkiksi aktuellisti voimayhtiöt, jotka myyvät yksityisasiakkaille mm. sähköä. Sähkönkin hinta määräytyy markkinataloudessa aina oikealle tasolle markkinatalouden lainalaisuuksia noudattaen kysynnän ja tarjonnan puitteissa, minkä ohella voimayhtiöiden välinen kilpailu asiakkaista johtaa vääjäämättä myytävän energiatuotteen laadullisten ominaisuuksien parantumiseen.

 

Nyt voi joku suorasähkölämmitteisessä omakotitalossa asuva sanoa, että sähkön hinta on liian korkealla eikä tulot riitä nykyisten sähkölaskujen maksamiseen. Niinkin voi toki olla, mutta itku ei auta markkinatalousmarkkinoillakaan – sähkölaskun välillisesti, osittaisesti  tai kokonaan maksattaminen valtiolla  muuttaa tilanteen sosialismiksi ja aiheuttaa merkittävää poliittista haittaa markkinataloudelle. Vinkkinä voin todeta, että toimayhtiöitä  kannattaa aina kilpailuttaa ja omia tulonlähteitä voi laventaa esimerkiksi alkamalla jakaa mainoksia tai ryhtymällä postin varhaisjakajaksi, jolloin tällainen reipas maksava asiakas osoittaa oikeasti ansainneensa sen 1 200 kWh asuntonsa sähkönkulutustarpeisiin kuukaudessa samalla kantaen hänelle syntyessään langenneen henkilökohtaisen yhteiskuntavastuunsa….

 

0
jiihooantikainen
Vasemmistoliitto Kuopio

aktiivinen 🐟, miesasia-aktivisti, feministi ja vasemmistolainen.
muuten ihan mukava mies :)

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu