Mitä on drag?
Eräs pääkaupunkiseudun kulttuuritapahtumassa esitettäväksi tarkoitettu kanadalainen dokumentti, joka kertoo drag-taiteesta kiinnostuneista lapsista, on herättänyt tavan mukaisesti kohua nyt suomalaisesssa mediassa. Kohu itsessään olisi toki tutkimisen arvoinen ilmiö, missä pääosissa vuorottelevat ihmisten sosiaaliset pelot ja toiveet, kulttuuriset meemit sekä poliittisesti latautuneet mielentilat intersubjektiivisten tunneleiden pimeimmissä sokkeloissa.
Yliminä ja matelijanaivot käyvät siis tässäkin raivokasta valtataistelua egon eksistenssista 🙂
Drag itsessään liukuu ajallisesti tämän psykoanalyyttisen ajatusmallin päälle, sillä nykymuotoisena taiteenlajina se kehittyi samalla, kun ajatus kahdesta erillisestä ja toisiaan täydentävästä sukupuolesta sukupuolirooleineen muotoutui yhteiskunnalliseksi normiksi. Dragin kantavana ideana on nimensä mukaisesti leikkimielisesti dramatisoida sukupuolirooleja laventamalla niiden ilmentämismuodot vakiintuneen normin rajojen yli.
Drag on siis populaaria modernia taidetta ja vastaa viihteenlajina hyvinkin esimerkiksi anime- ja mangakerholaisten larppailua. ”Miehen” ja ”naisen” sukupuoliroolien kriittinen tarkastelu oli toisen aallon feminismin tärkeintä työsarkaa ja mielestäni drag operoi sillä alueella yhteiskuntaa edelleen järkevöittävänä välineenä.
Niin.
Kun tarpeeksi kauan saivartelee, tekee asioiden välillä todellisuuden vastaisia rinnastuksia, kuvittelee lisää uusia merkityksiä ja kuvittelee pois vanhoja merkityksiä perinteisistä ilmiöistä ja termeistä, niin voi todistaa ihan mitä vain. Marxilainen taloustiede oli öyhövasemmiston mielestä tiedettä, vaikka tosiasioiden kanssa ko. uskonnolla ei ollut mitään yhteyttä.
Ilmoita asiaton viesti
Taloustiede on teologiaa useinkin, ja faktat ovat ainoastaan vakiintuneita uskomuksia.
Toki Marx oli Freudin aikalaisena sidoksissa silloiseen yleiseen tiedontasoon eikä kumpaakaan sen vuoksi pidetä nykyaikana eksakteina todellisuuden selittäjinä.
Ilmoita asiaton viesti
”Dragin kantavana ideana on nimensä mukaisesti leikkimielisesti dramatisoida sukupuolirooleja”
Niinhän sitä voisi ajatella, mutta toisen blogin kommentin mukaan kyse on jostain muusta kuin leikkimielisestä dramatisoinnista:
”Tässä kuviossa nyt oppii ainakin esiintymään, ja esiintymään omaksi kokemassaan sukupuolessa.”
Itse olen sitä mieltä, että lasten kanssa ei kannattaisi sukupuolirooleja niin kauheasti korostaa ja dramatisoida. Dokumenttiin en ota kantaa.
Ilmoita asiaton viesti
Dokumentti on kriittinen kannanotto lieveilmiöihin. Kapitalismissa etenkin kulttuuri kaupallistetaan useinkin ja varsinaiset toimijat ehdollistetaan alisteiseen asemaan.
AIka paljon on ollut esillä varhaiskasvatuksessa ja perusopetuksessa arvoperustana oleva sukupuolitietoinen lähestymistapa lapsiin, siinä sukupuoleen liittyvää stereotyyppistä roolitusta nimenomaan pyritään olemaan korostamatta.
Siinä mielessä drag-kulttuuri soveltuu melko suoraan suomalaisen lastenkasvatuksen viralliseen näkemykseen – onhan noita drag-satutuokioita järjestetty kirjastoissa hyvällä menestyksellä…
Ilmoita asiaton viesti
https://www.oph.fi/fi/koulutus-ja-tutkinnot/sukupuolitietoinen-opetus-ja-ohjaus
Blogissa viittasin toisen aallon feminismiin ja sukupuolitietoiset menetelmät ovat sen ”tuotoksia”, mihin drag tuo oman kulttuurisen lisänsä.
Ilmoita asiaton viesti
Yhyyy.. Kapitalismin syytä.
Käy Antikainen kokeilemassa parissa kommunistimaassa miten hyvin siellä suhtaudutaan moiseen perverssien pedofiilien innovoimaan saastaan, jota kehtaat taiteeksi kutsua.
Oman 35-vuotisen kokemukseni perusteella voin vakuuttaa, että sinut karkoitettaisiin maasta ennen kuin ehtisit kissaa sanoa. Ja ihan syystä.
Ilmoita asiaton viesti
Tuossa nyt ei ole oikein mitään logiikkaa. ”Drag-kulttuuri” korostaa stereotypioita, joita pyritään olemaan korostamatta. Otapa tuosta selvää.
Ilmoita asiaton viesti
Kun laittaa perään sanan racing niin päästään asiaan, ite ajoin ekan kisan -80 luvun loppupuolella.
Ilmoita asiaton viesti
Itsellä oli sama ajatus mielessä – viittauksenomaisen kapinallista touhua sekin.
Ilmoita asiaton viesti
Mitä seurasin aiheesta virinnyttä keskustelua niin se meni jokseenkin jankkaamiseksi mikä ei johtanut mihinkään.
Yksi keskeisimmistä ongelmista oli, että ”miten jonkun dokumentin näyttäminen voi olla ongelma?”. Itse katson paljon dokumentteja ja erikoisemmat ja kohauttavat aiheethan usein katsojia kiinnostavat. Tämän drag dokumentin kohdalla lienee syytä huomioida asiayhteys ja tapahtuma jossa se esitetään. Dokumentin ikärajan K-18 ymmärsin, koska suomessa tarkastamattomat elokuvanäytös leffat ovat automaattisesti K-18. Dokumentti olisi sopinut paremmin tavalliseen elokuva tapahtumaan.
Järjestäjän tekstiä tapahtumaan ja dokumenttiin liittyen:
”Kulttuurikaappi-festivaalin tavoitteena on tehdä näkyväksi LGBTQIA+ -kulttuuria ja tuoda esille erilaisia ilmiöitä, jotka suoraan tai välillisesti liittyvät Suomessa ja muualla maailmassa tähän kulttuuriin. Drag Kids on yksi ilmiö, joka näkyy eri puolilla maailmaa muun muassa Pride-tapahtumissa. Dokumentin tavoitteena on herättää keskustelua tästä ilmiöstä ja auttaa näkemään sitä, miten moninaisia me olemme.”
Suomen lapsiasivaltuutettu näki itse dokumentin sisällön hyvin kielteisessä valossa, koska lapset altistetaan laajalle yleisölle eikä julkisuuden pitkäaikaisia seurauksia voida ennakoida.
Ilmoita asiaton viesti
Lapsiasiavaltuutetulla aivoverenkiertohäiriö? Pyytelee anteeksi lasten edun puolustamista. Tähän on tultu.
https://twitter.com/PekkarinenElina/status/1647854158718943234
Ilmoita asiaton viesti
Taisit linkittää väärän ketjun? Ei siellä mitään anteeksipyyntöä näkynyt.
Ilmoita asiaton viesti
”Drag on siis populaaria modernia taidetta”
Ja on paljon mutakin. Joo!
Ilmoita asiaton viesti
Lapsiasia-valtuutettu on eri mieltä tästä, ja hän esittää myös varsin huolestuttavan sitaatin kohun keskelle joutuneesta dokumentista:
https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/ionmittler/lasten-asioiden-valtuutettu-sdp-razmyarin-puolustama-drag-kids-vahemmistotaide-ei-ole-lapsen-edun-mukaista/#comment-3880970
Ilmoita asiaton viesti