Muuttuuko Suomi pian Pohjolan Floridaksi?

Oikeistopopulismin aallonharjan rantautuessa myrskyisällä voimalla Yhdysvaltojen lounaisosiin voidaan tehdä huolestuneita havaintoja länsimaisen liberalismin hajoamisesta riidanhaluisen  populismin paineeseen. Floridan kuvernöörin Ron Desantisin lyhyellä aikakaudella osavaltion disneymäinen arvoilmapiiri on huomattavasti koventunut republikaanijohtoisen hallinnon uudistaessa lainsäädäntöä repressiivisellä otteella 🙂

Osavaltiossa on nykyisin kiellettyä opettaa kouluissa lapsille seksuaali- ja sukupuolivähemmistöistä, sukupuolen korjaamiseen tähtäävien hoitojen saatavuutta on estetty, oikeutta aborttiin ollaan kiristämässä äärimmilleen ja tämän ohella konservatiiviset toimijat estävät kaiken järkevän uudistusmielisen keskustelun raivokkaalla vihapuheella.

 

Onko sama kehityskulku sitten mahdollista Suomessa?

No, mielestäni ei ole mittavassa laajuudessa. Vaikka täällä poliittisissa piireissä oikeistopopulismi onkin nosteessa, niin maamme perustuslaki sekä toimiva kansalaisyhteiskunta järjestelmänään yhdessä luotettavan valtamedian kanssa kykenevät edelleenkin suvereenisti ohjailemaan populistisia voimia siten, että niiden päätöksiin vaikuttava merkitys jää vähäiseksi.

 

Oikeistopopulismi ei siis mielestäni ole uhka Suomessa. Tosin ei myöskään mahdollisuus.

jiihooantikainen
Vasemmistoliitto Kuopio

aktiivinen 🐟, woke, miesasia-aktivisti, feministi ja vasemmistolainen.
muuten ihan mukava mies :)

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu