Muuttuuko Suomi pian Pohjolan Floridaksi?
Oikeistopopulismin aallonharjan rantautuessa myrskyisällä voimalla Yhdysvaltojen lounaisosiin voidaan tehdä huolestuneita havaintoja länsimaisen liberalismin hajoamisesta riidanhaluisen populismin paineeseen. Floridan kuvernöörin Ron Desantisin lyhyellä aikakaudella osavaltion disneymäinen arvoilmapiiri on huomattavasti koventunut republikaanijohtoisen hallinnon uudistaessa lainsäädäntöä repressiivisellä otteella 🙂
Osavaltiossa on nykyisin kiellettyä opettaa kouluissa lapsille seksuaali- ja sukupuolivähemmistöistä, sukupuolen korjaamiseen tähtäävien hoitojen saatavuutta on estetty, oikeutta aborttiin ollaan kiristämässä äärimmilleen ja tämän ohella konservatiiviset toimijat estävät kaiken järkevän uudistusmielisen keskustelun raivokkaalla vihapuheella.
Onko sama kehityskulku sitten mahdollista Suomessa?
No, mielestäni ei ole mittavassa laajuudessa. Vaikka täällä poliittisissa piireissä oikeistopopulismi onkin nosteessa, niin maamme perustuslaki sekä toimiva kansalaisyhteiskunta järjestelmänään yhdessä luotettavan valtamedian kanssa kykenevät edelleenkin suvereenisti ohjailemaan populistisia voimia siten, että niiden päätöksiin vaikuttava merkitys jää vähäiseksi.
Oikeistopopulismi ei siis mielestäni ole uhka Suomessa. Tosin ei myöskään mahdollisuus.
Floridassa ei ole tuloveroa lainkaan jotenka saisi tullakkin. Ja siellä on pakkastakin melko harvoin.
Ilmoita asiaton viesti
Jokin vero sielläkin maksetaan, taulukon mukaan Floridassakin verokertymä on 100 prosenttia :
https://taxfoundation.org/state-local-tax-collections/
Ilmoita asiaton viesti
Eipä todella ole.
”Florida State Tax: Florida does not have a state income tax”
https://www.stateofflorida.com/taxes/
Ilmoita asiaton viesti
Olin 70-luvun lopulla kesätyössä eräässä laivanvarustamoyhtiössä Floridassa työvoimaministeriön kansainvälisen opiskelijoille suunnatun ohjelman kautta. Kun minulle kerrottiin viikkopalkkani määrä, niin kysyin paljonko siitä menee veroa. Firman henkilöstöpäällikkö sanoi, ettei siitä mitään mene, kun valtion verotusta ajatellen palkkasumma on alle verorajan eikä Tampan kaupungissa ole lainkaan kuntaveroa. (No, ei siellä kyllä sitten ollut julkista liikennettäkään, joten jouduin ostamaan fillarin.)
Ilmoita asiaton viesti
Massavaltaan liittyvät erittelyt, eivät oikein palvele kuin sitä jakoa, jota jo on.
Tulisi toimittaa tavallisia asioitakin, eikä ihmisten jakamista tavalla, josta ei seuraa kuin tylppien työkalujen potentiaali.
Näissä mukaan tulee jokin imbessilismi. Kivaa olla mukana eri riennossa.
Ilmoita asiaton viesti
Otsikkoon viitaten toivottavasti!
Ilmoita asiaton viesti
Suhtautuminen aborttiin on woke-ideologian totaalinen nurinkurisuus. Miten on mahdollista, että kaikkein avuttomimpaan yksilöön, kohdussa kehittyvään ihmissikiöön, suhtaudutaan kaikkein säälimättömimmin: tuhoamalla se täysin?
Ilmoita asiaton viesti
Tolkun ihmisten maassa Suomessa ”arvokonservatiivien ja oikeistopopulistien” rivit ovat pienet ja hajanaiset, vailla poliittista ja yhteiskunnallista vaikutusvaltaa.
– Kellokkaitakaan ei juuri muita, kuin vallan kammareista sivuraiteelle päätynyt Soini ja ruutinsa ja puhtinsa jo loppuun räväytellyt Päivi Räsänen, joten mitkään ”myrskyävät voimat ja puhurit” eivät tänne saakka ison veden takaa rantaudu, eikä mistään ”kansallisesta herätyksestäkään” vauhdilla maallistuvassa, kirkkonsa ja jopa jumalansa hylkäävässä maassa ole toivoakaan!?
– Uskonnottomuus on kasvavaa valtavirtaa meillä.
( Suomen ”arvokonservatiiviset republikaanit”, Soini, Räsänen ja ehkä jotkut harvat muutkin tietysti ”iloitsevat” mm. Trumpin uudesta haastajasta ja hänen ”arvoistaan.”)
Ilmoita asiaton viesti
Mikäli puhut pelkästään Floridasta, sijaitsee se USA:n kartalla kaakossa.
Miksihän ihmiset haluavat muuttaa Floridaan?
Ilmoita asiaton viesti
Muistaakseni itse Hesari nimesi jokunen vuosikymmen sitten kotikuntani ”Suomen Floridaksi”: kaakkoinen sijainti, pitkä rantaviiva ja runsaasti eläkeläisiä. Ja naapurissa aivan toisenlainen yhteiskunta, Venäjä, Euroopan Kuuba.
Ilmoita asiaton viesti
”Miksihän ihmiset haluavat muuttaa Floridaan?”
Se USA:n ”Espanja”. Kymmenet tuhannet suomalaisetkin ovat muuttaneet, lähinnä ilmastopakolaisina, Aurinkorannikolle. Tosin myös Floridaan.
Ilmoita asiaton viesti
Eli ihmiset haluavat lämpimään. Pois kylmästä.
Floridaan muuttavat ihmiset eivät piittaa lämpötilaennusteista.
Jos piittaisivat, olisi Pohjois-Dakota ”place to go”.
Ilmoita asiaton viesti
Olin aikoinaan edesmenneen appiukkoni kanssa vierailemassa Savon sydämessä erään hänen leskeksi jääneen kaverinsa luona, joka oli maatilan isäntä. Tämä oli ilmeisen varakas suurtilallinen ja hänellä oli kuolleen emännän sijaiseksi otettu maatalouslomittaja auttamaan töissä. Uhosi kuitenkin meille, ettei enää kauaa jatka tilanpitoa vaan muuttaa Espanjaan tai Litoraan. Minua jäi mietityttämän mikä tuo ”Litora” oli, mutta myöhemmin oivalsin, että hän varmaan tarkoitti ”Lorita”. Tavut olivat vain menneet sekaisin.
Ilmoita asiaton viesti