Naisiin kohdistuva väkivalta ja sen kitkeminen

Pohjoismaisen yhteistyön ja tasa-arvon ministeri  Thomas Blomqvist muistuttaa näin Naistenpäivänä ilmestyneessä kolumnissaan naisiin kohdistuvan väkivallan laajuudesta ja sen sidoksista yleisempiin tasa-arvo-ongelmiin.

”Väkivalta on aina vallankäyttöä. Sen tarkoitus on kontrolloida uhriaan. Miesten väkivaltaisesta käyttäytymisestä naisia kohtaan on useita tutkimuksiin perustuvia teorioita. Niillä on yksi yhteinen nimittäjä – sukupuolten epätasa-arvo, jossa naisen asema on heikompi. Voidaan siis sanoa, että edistämällä yleisesti sukupuolten tasa-arvoa, vähennetään myös naisiin kohdistuvaa väkivaltaa. ”

 

Vaikka naisiin kohdistuvasta ja perheväkivallasta ollaan puhuttu julkisuudessa turvakotiverkoston perustamisesta alkaen 1970-luvulla ja aihe on ollut useiden ministeriötasoisten hankkeiden kohteena, ovat  sukupuolittuneen väkivallan perussyyt silti edelleen säilyneet osana sosiaalista normitusta. Ministeri Blomqvist peräänkuuluuttaakin etenkin miesten vahvempaa tekijyyttä kapeiden ja toksisten sukupu9liroolien avartamisessa. Avain naisiin kohdistuvan väkivallan kitkemiseksi on siis aktiivinen, kaikki sukupuolet huomioiva, tasa-arvon edistäminen :

On pureuduttava niihin juurisyihin, jotka pitävät yllä sukupuolten epätasa-arvoisuutta ja väkivaltakulttuuria. Kaikissa yhteiskunnissa ylläpidetään osin tiedostamattaankin sukupuoliin liitettyjä stereotypioita. Myös me Suomessa. Kovuutta, voimaa ja hallintaa pidetään edelleen miehen perusominaisuuksina. Puhutaan myös ylisukupolvisesta ilmiöstä. ”

 

 

 

 

 

Niin.

jiihooantikainen
Vasemmistoliitto Kuopio

aktiivinen 🐟, woke, miesasia-aktivisti, feministi ja vasemmistolainen.
muuten ihan mukava mies :)

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu