OmaTahto2020

Kansalaisaloitepalvelussa on aloitettu kannatusallekirjoitusten kerääminen lakialoitteelle, jossa esitetään ns. aborttilain päivittämistä tälle vuosituhannelle. Yksityiskohtaisissa aloitteen perusteluissa jo puolivuosisataa sitten säädetty laki todetaan yksiselitteisen vanhentuneeksi niin eettiseltä kuin käytännölliseltäkin kannalta – laki vähättelee raskaudenkeskeytystä hakevan itsemääräämisoikeutta eikä sen toiminnallinen puolikaan vastaa käytössä olevia lääke- ja hoitotieteellisiä menetelmiä,

 ”Suomen nykyisen lain mukaan raskaudenkeskeytyksen saamiseen ei riitä raskaana olevan oma tahto. Laki edellyttää keskeytykselle yksilöityjä perusteluja ja kahden lääkärin erillistä lausuntoa. Lausunnon saamiseksi raskaudenkeskeytystä hakevan on selvitettävä syyt – esimerkiksi taloudellinen tai sosiaalinen elämäntilanne – joiden perusteella raskaudenkeskeytystä haetaan. Monissa muissa Euroopan maissa ja kaikissa Pohjoismaissa raskaudenkeskeytyksen saa pyynnöstä, ilman erillisiä perusteluja. Suomen järjestelmä on tarpeettoman monimutkainen ja usein nöyryyttävä, eikä kunnioita raskaana olevan itsemääräämisoikeutta.

Suomen laki raskauden keskeyttämisestä on vuodelta 1970. Laki oli aikanaan edistyksellinen, sillä se salli keskeytykset myös sosiaalisin perustein. Pian lain voimaantulon jälkeen käytännöksi muodostui, että keskeytyksen saivat käytännössä kaikki sitä pyytävät ja vaatimusta perusteluista tulkittiin löyhästi. Laki kuitenkin sallii lääkärille mahdollisuuden arvioida keskeytystä pyytävän perusteluiden pätevyyttä. Lääkäri saattaa yrittää vaikuttaa päätökseen esimerkiksi kritisoimalla sitä. Tilanne voi olla hakijan kannalta nöyryyttävä lääkärin arvioidessa ja mahdollisesti arvostellessa hänen elämäntilannettaan ja ratkaisujaan.”

Nykyinen laki edellyttää kahden lääkärin tekemää arviota raskaudenkeskeytystä hakevan perusteluiden pätevyydestä, mikä on itse asian ja toimenpiteen käytännöllisen luonteen kannalta tarpeetonta – voimassaolevan lain henki on abortin syiden peräämisen vuoksi holhova,   Nykyisin 95 prosenttia raskaudenkeskeytyksistä tapahtuu lääkkeellisesti ja omatoimisesti, joten aborttien keskittäminen erikoissairaanhoidon alueelle on myös pääosin tarpeetonta. Lääkkeiden määrääminen kun onnistuu yleislääketieteen erikoislääkäriltäkin siis.

 

Abortti on puheenaiheena toki kuumottava ja altistaa keskusteluiden  ideologiselle ohjaantumiselle sivuraiteille,  ihmiselämän alkamisajankohdasta käyty  ja edelleen käytävä filosofisluonteinen jaanaus ei silti tuo enää mitään uusia perusteluja  ihmisoikeudellisten periaatteiden ohittamiselle lainsäädännössä – oikeus turvalliseen raskaudenkeskeytykseen omalla päätöksellä sisältyy mielestäni itsessään ihmisoikeuksien ydinalueelle ja tämän tulisi ilmetä myös aborttilaissa.

 

 

Niin?

 

 

jiihooantikainen

aktiivinen 🐟, miesasia-aktivisti, feministi ja vasemmistolainen. muuten ihan mukava mies :)

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu