Perhemuodot moninaistumassa

Tilastokeskuksen väestötilastojen mukaan perhemuodoissa on tapahtumassa tilastollisesti merkittävää pirstaloitumista. Kolmenkymmenen vuoden tarkasteluaikana ydinperhe on jo ratkaisevasti menettänyt asemansa tyypillisenä perhemuotona ja samalla aikavälillä perhekokokin on pienentynyt – tyypillisin perhemuoto on nykyisin avioparin keskenään muodostama perhekaksikko.

”Perheisiin kuului 72 prosenttia väestöstä eli 3 997 063 henkilöä, 16 881 vähemmän kuin edellisenä vuonna. Perheisiin kuuluvien osuus on pienentynyt tasaisesti. Vuonna 1990 perheisiin kuului 82 prosenttia väestöstä. Myös perheiden keskikoko on pienentynyt vuoden 1990 kolmesta henkilöstä 2,72 henkilöön vuonna 2020.”

Niukasti  yli puolet maamme lapsiperheistä koostuu perheistä, joissa vanhemmat ovat avioliitossa keskenään. Yhden vanhemman perheiden osuus on jo noin neljännes ja avoparien vanhemmoimien  perheiden noin viidennes kaikista lapsiperheistä.

Avioliiton merkitys ennen kaikkea lapsen turvana ja oikeutena  perhettä perustettaessa on siis heikentynyt liberaalien ihmisoikeuskäsitysten levittäydyttyä maamme kauimmaisiinkin sopukoihin ja jäykimpiinkin rakenteisiin, mistä seikasta ei mielestäni kuitenkaan pidä olla huolissaan. Perhesidokset rakentuvat nimittäin kestäviksi ihan luonnostaan sosiaalisten valintamekanismien avulla ilman mitään perinnetapohin kahliintuneita kristillissosiaalisia muodollisuuksiakin.

+3
jiihooantikainen
Vasemmistoliitto Kuopio

aktiivinen 🐟, miesasia-aktivisti, feministi ja vasemmistolainen.
muuten ihan mukava mies :)

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu