Ruotsissa julkinen talous on tasapainossa, kiitos ankaran verotuksen

Hyvin voivassa  yhteiskunnassa julkisten palveluiden toimivuus perustuu laajaan konsensukseen siitä, että julkinen sektori on yhteiskunnan veturi, joka  vetää perässään erilukuisia määriä  vaunuihin pakattuja  palveluita ja myös yksityissektoria edustavia matkustajia (myös vapaamatkustajia)  riippuen moottorin tehosta.

Mitä suurempi veturi niin sitä  tasapainoisemmin ja osallistavammin ”liikennesuorite” tapahtuu, tietenkin.  Ja sitä enemmän polttoainetta kuluu.

 

Ruotsissa julkisen sektorin polttoaineen saanti on turvattu mielestäni asiallisesti yhteisvastuullisuuden keskeisiä oppeja noudattaen – verottamalla siis kaikkia ja kaikkea. Pohjoismaiden verotusta esittelevän verkkoverotietosivuston mukaan :

”Jos olet Ruotsissa yleisesti verovelvollinen, saat ansiotuloista (työ- ja elinkeinotulot) perusvähennyksen 14 000 SEK ja 36 700 SEK välillä. Jos olet yli 65 vuotias, saat kuitenkin perusvähennyksen 14 000 SEK ja 110 600 SEK.

Perusvähennysten jälkeen maksat ansiotuloista kunnallisveroa kotikuntasi verokannan mukaisesti (noin 29 – 35 prosenttia), kirkollisveroa, hautausmaksua (ca. 1-2 prosenttia) ja valtion progressiivista tuloveroa. Valtion tulovero on 20 prosenttia siitä osasta, joka ylittää 523 200 SEK (2020: 509 300 SEK).”

 

Pääomatuloista Ruotsissa maksetaan veroa 30 prosenttia ja kulutuksesta arvonlisäveron yleinen kanta on  25 prosenttia.

 

 

+3
jiihooantikainen
Vasemmistoliitto Kuopio

aktiivinen 🐟, miesasia-aktivisti, feministi ja vasemmistolainen.
muuten ihan mukava mies :)

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu