Saako miesnäyttelijä esittää transnaista teatterinäytelmässä?

Tämä roolituksellinen kysymys on noussut esille  sosiaalisen median kulttuuriväen keskuudessa Kansallisteatterin peruessa Kaikki äidistäni -näytelmän ensi-illan ja muitakin tulevia näytöksiä. Näyttelijä Janne Reinikaisen oli määrä näytellä Agrado -nimisen transnaisen rooli,  mutta viime hetkellä teatteri koki tämän nimenomaisen roolituksen ongelmalliseksi.

Alkuperäisessä, Pedro  Aldomarovin ohjaamassa elokuvassa Todo sobre mi madre,  kyseistä hahmoa esitti  elokuvakriitikoidenkin ylistämä naisnäyttelijä Antonia San Juan.

Kansallisteatterin näyttämöversion kohdalla ongelmaksi ei tokikaan  koettu Reinikaisen näyttelijäntaitoja, vaan hänen sukupuolensa ja miten se näyttäytyy tässä ajassa sukupuolivähemmistöjen marginalisoijana.  Cis-sukupuolinen mies esittämässä biologista naista vahvistaa siis stereotyyppisiä ja jopa transmisogynisiä näkemyksiä transnaisista miehinä, jotka jostain syystä haluavat itsepintaisesti ilmaista olemustaan naismaisesti…

 

Vastaus otsikon kysymykseen on siis se, että ei vielä’ saa. Sitten vasta kun  sukupuolivähemmistöihin kuuluvien yhdenvertaiset oikeudet toteutuvat kaikilla yhteiskunnan tasoilla ja syrjintä sukupuoli-identiteetin perusteella on lieventynyt voimakkaasti myös yksityiseen kuuluvilla elämänalueilla, näytelmäroolituksiakin voidaan jakaa kokeilevammin….

jiihooantikainen

aktiivinen 🐟, miesasia-aktivisti, feministi ja vasemmistolainen. muuten ihan mukava mies :)

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu