Sananvapaus ei voi toteutua absoluuttisena

Paljon on ollut puhetta sananvapauden olemuksesta ainakin sen jälkeen,  kun eduskunta sääti lain kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Klassisen liberaaliuden  haarniskaan piiloutuneet sananvapauden ritarit ovat erityisesti  ryhtyneet – sinänsä oikeutetusti ihmisoikeuksia korostaen – aktiivisesti kritisoimaan oikeusjärjestystä ja käytösnormeja  kyseenalaistamalla sananvapautta rajoittavaa lainsäädäntöä esittämällä sen oikeudettomasti rajoittavan ehdotonta sanan- ja mielipiteen ilmaisun vapautta vetoamalla argumentaatiossaan sekä järkiperäisiin että selkeästi kaukaa haettuihin perusteisiin, joista tyypillisin lienee vetoaminen Yhdysvaltain perustuslakiin.

 

Onko sitten nykyinen oikeustila ja -taju normeineen sananvapauden suhteen mittasuhteiltaan oikeellista?

 

No, kuvitellaanpa melko tavanomaista sosiaalista kohtaamistilannetta urbaaneilla asuinalueilla, jossa  tavan ”mummo” liikkuessaan yleisellä alueella joutuu kuulemaan itseensä kohdistuvaa törkeää huutelua paikalla norkoilevalta aikuiselta ”mieheltä”.  Tilannetta sivusta seuraavalle klassiselle liberaalille asiassa ei tietenkään ole mitään väärää, koska jokainen on vastuussa ainoastaan omista tekemisistään ja sananvapauden ytimeen kuuluu oikeus  rajoittamatta  ilmaista vääriksikin koettuja ja  loukkaavia tai jopa häiritseviä mielipiteitä. Lisäksi klassisen liberalismin ideologian mukaisesti myös ”mummolla” on tässä halutessaan oikeus sekä mahdollisuus esittää oma näkemyksensä rajoittamatta ja tehostaa mielipiteen ilmaisuaan haluamillaan kielikuvilla.

Normaali moraalisen tajun omaava ihminen toki ymmärtää jo edellisestä, kieltämättä itse keksitystä,  esimerkistä, että sananvapaus ei todellakaan voi olla absoluuttinen ja rajoittamaton oikeus. Törkeä kielenkäytttö ja vihapuhe kun ovat omiaan luomaan turvattomuuden tunnetta, ne johtavat muiden ihmisoikeuksien mitätöitymiseen ja siirtävät vastuun kuulijalle.

 

 

+4
jiihooantikainen
Vasemmistoliitto Kuopio

aktiivinen 🐟, miesasia-aktivisti, feministi ja vasemmistolainen.
muuten ihan mukava mies :)

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu