Seksuaalinen häirintä ei sinänsä ole rikos
Oikeusasioissa neuvoja antava Minilex-sivusto ohjeistaa tässä asiassa mielestäni melko kattavasti sekä seksuaalisen häirinnän teonkuvauksen että myös häirintää estävien oikeudellisten sääntöjen suhteen :
”Suomen rikoslaki ei sisällä seksuaalisen häirinnän kriminalisointia. Rikoslaissa kiellettyä on seksuaalinen ahdistelu. Rikoslaki kieltää toisen koskettelun tavalla, joka loukkaa toisen seksuaalista itsemääräämisoikeutta.
Seksuaalinen häirinnän ei kuitenkaan voida katsoa olevan sallittua. Seksuaaliseen häirintään voidaan puuttua yhdenvertaisuuslain nojalla. Yhdenvertaisuuslain mukaan henkilön ihmisarvoa loukkaava käyttäytyminen on häirintää, mikäli loukkaava käyttäytyminen liittyy esimerkiksi toisen sukupuoleen tai seksuaaliseen suuntautumiseen. Säännös koskee juurikin seksuaalista häirintää. Esimerkiksi vihjailevat puheet, jotka koskevat toisen vartaloa ja joilla luodaan halventava tai uhkaava ilmapiiri ovat häirintää. Yhdenvertaisuuslaki asettaa myös työnantajalle velvollisuuden puuttua työpaikalla ilmenevään häirintään. Mikäli työnantaja ei puutu häirintään on kyse syrjinnästä.”
Tekstissä viitataan esimerkinomaisesti työnantajien velvollisuuteen puuttua ilmenevään häirintään, mikä velvollisuus lain soveltamisalaa koskevan pykälän nojalla laajenee koskemaan kaikkea organisoitua yhteisöllistä toimintaa. Myös veronmaksajien kustantamaa tukirahoitusta nauttivan eduskuntapuolueen puolueorganisaatioilla on siis velvollisuus itsenäisesti ennaltaehkäistä ja sisäistä toimintakulttuuria kehittämällä puuttua ilmenevään syrjintään.
Kaikki on ok jos tasavertaisina on TÄYSIN VAPAA mahdollisuus joko torjua, tai suostua ja ryhtyä yhteiseen peliin, leikkiin ja iloon…
(- Lisää-ja kuuluu hyvinvointiimme ja elämäniloomme.)
– Näin ei ole jos toinen on jotenkin alisteisessa asemassa, esim. alaikäisyyden takia-mikä on jo selvä rikoskin.
Ilmoita asiaton viesti
Tuo alisteinen asema on täysin selvä pomo-alainen suhteessa. On aivan eri asia jos vaikka raviontolapöydässä kokee epäasiallista käyttäytymistä. Voi vaihtaa pöytää mutta työpaikan vaihto on hieman hankalampi juttu. Tyrkylle asettuminen on kait myös epäasiallista käyttäytymistä mutta se tuntuu olevan hyväksyttyä ”normaalia” käyttäytymistä. Jos siihen vastaa, se on ”epäasiallista”
Ilmoita asiaton viesti
voiko nainen aiheuttaa seksuaalista häirintää esim pukeutumalla avoinaisiin vaatteisiin, puhumalla seksistisiä juttuja, eleillä, flirttailemalla jne. Tästäkin pitäisi puhua. jos toinen osapuoli provosoi toista ja jos toinen ei ryhdy leikkiin, saattaa ”jätetty” syyttää syytöntä seksuaalisesta häirinnästä. Eräskin miesjohtaja lähetti naisen kotiin vaihtamaan vaatteet yökerhovaatteista normaaleihin työasuihin. Naisen jatkuvasti käyttämä liian paljastava vaatetus häiritsi työilmapiiriä. Sittemmin luottamushenkilö nuhteli johtajaa epäasiallisesta käytöksestä.
Ilmoita asiaton viesti
Naisen seksistinen puhe ja flirttailu voivat olla häirintää siinä missä miehenkin.
Pukeutumisessa on olemassa jonkinsorttiset yleiset sopivuuden rajat, ja niiden puitteissa naisen pukeutumisen pitämistä seksuaalisena häirintänä on pidettävä tällaisen arvion tekijän omana ongelmana. Yökerhoasu kuuluu näiden sopivuuden rajojen sisälle. Työpaikalla voidaan kuitenkin edellyttää tietynlaista asianmukaista vaatetusta esimerkiksi asiakastilanteissa tai työturvallisuuden varmistamiseksi.
Ilmoita asiaton viesti
Tasa-arvo on ”laajentunut tällekin alueelle.”
Ilmoita asiaton viesti
”Tasa-arvo” on laajentunut joka paikkaan.
Ilmoita asiaton viesti
> puuttua ilmenevään syrjintään
Onko syrjintää ”ilmennyt”? Väite ei aina ole tae totuudesta.
Ilmoita asiaton viesti
Sen vuoksi asiat olisi syytä selvittää ja organisaatioissa laatia suunnitelmat syrjinnän ehkäisemiseksi ja syrjintäepäilytilanteissa osapuolien kuulemiseksi.
Syrjintää kokenut voi viedä asiansa viranomaisen, joko tasa-arvo- tai yhdenvertaisuusvaltuutetun, selvitettäväksi, jos hän on tyytymätön asiansa käsittelyyn omassa organisaatiossaan.
Ilmoita asiaton viesti
Seksuaalinen häirintä on yksi syrjinnän muodoista.
https://yhdenvertaisuus.fi/documents/5232670/11141214/H%C3%A4irint%C3%A4+Policy+Brief+FI/032fded6-8ccd-acab-0c52-d9d051d50a87/H%C3%A4irint%C3%A4+Policy+Brief+FI.pdf
Ilmoita asiaton viesti
Toisten tuntemusten kaavamaistava ennakointi, taitaa olla itsessään rikkova.
Pedofilia tuohon nähden, on selkeä tapaus, eikä jätä sijaa pohdinnoille.
Tavan aikuisten kesken, ei aikuista koskeva suhde tule ajatella lapsia varten olevaksi, vaikka aikuisia onkin, lastentasoisina. Tämäkin voi jäädä näissä valmiskaavoituksissa huomioimatta.
Parempi olisi, kun tätä elämänaluetta ei esiintyisi, eikä siten olisi ongelmaa.
Ilmoita asiaton viesti