Seksuaalinen häirintä yhteisössä ei kuulu yksityiselämän piiriin

Oikeusasioissa neuvoja  antava Minilex-sivusto ohjeistaa tässä asiassa mielestäni melko kattavasti sekä seksuaalisen häirinnän teonkuvauksen että myös häirintää estävien oikeudellisten sääntöjen suhteen :

 

 ”Suomen rikoslaki ei sisällä seksuaalisen häirinnän kriminalisointia. Rikoslaissa kiellettyä on seksuaalinen ahdistelu. Rikoslaki kieltää toisen koskettelun tavalla, joka loukkaa toisen seksuaalista itsemääräämisoikeutta.

Seksuaalinen häirinnän ei kuitenkaan voida katsoa olevan sallittua. Seksuaaliseen häirintään voidaan puuttua yhdenvertaisuuslain nojalla. Yhdenvertaisuuslain mukaan henkilön ihmisarvoa loukkaava käyttäytyminen on häirintää, mikäli loukkaava käyttäytyminen liittyy esimerkiksi toisen sukupuoleen tai seksuaaliseen suuntautumiseen. Säännös koskee juurikin seksuaalista häirintää. Esimerkiksi vihjailevat puheet, jotka koskevat toisen vartaloa ja joilla luodaan halventava tai uhkaava ilmapiiri ovat häirintää. Yhdenvertaisuuslaki asettaa myös työnantajalle velvollisuuden puuttua työpaikalla ilmenevään häirintään. Mikäli työnantaja ei puutu häirintään on kyse syrjinnästä.”

 

Tekstissä viitataan esimerkinomaisesti  työnantajien velvollisuuteen puuttua ilmenevään häirintään, mikä velvollisuus lain soveltamisalaa koskevan pykälän nojalla laajenee koskemaan kaikkea organisoitua yhteisöllistä toimintaa. Myös veronmaksajien kustantamaa tukirahoitusta nauttivan eduskuntapuolueen  puolueorganisaatioilla on siis velvollisuus itsenäisesti ennaltaehkäistä ja sisäistä toimintakulttuuria kehittämällä puuttua ilmenevään syrjintään.

 

 

Oikeudellisesti ilmenevän seksuaalisen häirinnän käsittely on siis 1selitteisen selkeää –  yhteisötoiminnassa seksuaalisen häirinnän kaltainen syrjintä ei ole sallittua eikä häirintä julkisrahotteisen yhteisön sisällä nauti myöskään perustuslaissa taattua yksityiselämän suojaa.

jiihooantikainen
Vasemmistoliitto Kuopio

aktiivinen 🐟, miesasia-aktivisti, feministi ja vasemmistolainen.
muuten ihan mukava mies :)

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu