STM samapalkkaisuusohjelma
Hallituksen ”hyvästä hallitusohjelmasta” huolimatta tai siitä riippumatta valtioneuvostossaa on käynnissä useitakin vaalikausien yli meneviä yleispoliittisia ohjelmia – esim. samapalkkaisuusohjelman nykyisenä tavoitteena on kaventaa miesten ja naisten välisiä palkkaeroja 14,5 prosenttiin vuoteen 2027 mennessä.
”Sukupuolten palkkatasa-arvo on keskeinen työelämän tasa-arvokysymys. Samapalkkaisuusohjelma kokoaa yhteen hallituksen ja työmarkkinakeskusjärjestöjen toimenpiteet miesten ja naisten välisen palkkaeron kaventamiseksi vuosina 2024–2027. Toimenpiteet on valmisteltu kolmikantaisesti.
Samapalkkaisuusohjelmia on toteutettu vuodesta 2006 lähtien. Sukupuolten välinen palkkaero on kaventunut tänä aikana varsin hitaasti ollen nyt keskimäärin 15,4 prosenttia. Samapalkkaisuusohjelman tavoite on, että vuosien 2024–2027 aikana palkkaero kaventuu enintään 14,5 prosenttiin.
Ohjelman toimenpiteet kohdistuvat palkkausjärjestelmiin ja palkkatietämykseen, työpaikkojen tasa-arvosuunnitteluun, sukupuolen mukaan eriytyneen työnjaon purkuun, sekä työn ja perhe-elämän yhteensovittamiseen. Toimintaympäristön muutosten takia ohjelmaan on sisällytetty myös yksityisalojen liittojen väliset keskustelut mahdollisesta osallistumisesta samapalkkaisuusohjelmiin. Toimenpiteistä on tehty ennakkoarviointi, ja lisäksi ohjelmakauden aikana toteutetaan selvitys sukupuolten keskiansioiden eron muutoksiin vaikuttavista tekijöistä.
Ohjelmallisten toimenpiteiden osapuolina ovat sosiaali- ja terveysministeriö, opetus- ja kulttuuriministeriö, työ- ja elinkeinoministeriö ja työmarkkinakeskusjärjestöt. Toimenpiteitä koordinoi ja seuraa asiantuntijaryhmä, joka koostuu näistä tahoista.”
Näin siis perustuslaillisessti täysivaltaisessa tasavallassa toimitaan, ministereiden puoluepoliittisesti sidonnaisista puheista huolimatta tai niistä riippumatta valtio toteuttaa tavoitteellisesti oikeudenmukaisuutta.
Ja kyllä, miesten ja naisten välinen yleinen palkkaero on vakioidusti säännöllisestä kokoaikatyöstä tehdystä työstä mitattu palkkojen ero mainittujen sukupuolten välillä.
Ilmoita asiaton viesti
Miehet ryhmänä toki tekevät tuntimääräisesti enemmän palkkatyötä mm. ylitöinä, siten miesten ja naisten vuosiansioissa ansioero on tätä käytettyä palkkaerolukua suurempi myös.
Ilmoita asiaton viesti
Ahtaajille ja muille AKT:n jäsenille rangaistusvero, niin ansioero kapenee.
Ilmoita asiaton viesti
Noin kateellinen en kyllä osanne olla.
Tosiasia lienee, että eri aloilla, niin miesten kuin naistenkin palkkaeroja, suuriakin, kyllä esiintyy ja tulee esiintymään.
En nyt kyllä osanne asemoitua siten, että asettelisin jonkin alan palkat, palkan suuruuteen nähden eriarvoisiksi.
Ilmoita asiaton viesti
Pitäisikö valtion määrätä palkat? Sittenhän kaikki lakot olisivat poliittisia lakkoja.
Ilmoita asiaton viesti
Aivan, ja koska poliittiset lakot on kohta kielletty: …. ta-daa!
Ilmoita asiaton viesti
Tilastollisilla indikaattoreilla voidaan kikkailla, mutta yksilöiden välistä tasa-arvoa ei ole kukaan ajamassa. Ja jos ei, onko tilastollisella kasvottomalla indikaattorilla lopulta mitään merkitystä yksilölle, joka on epätasa-arvoisessa asemassa oman tilastollisen yksikkönsä sisällä? Niinsanotusti ”ei paljon lämmitä”.
Ilmoita asiaton viesti