Suhdannepölystä huolimatta Suomen talous jatkaa laahaamistaan
Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen Etlan uusimman arvion perusteella Suomen taloudellinen kasvu tulee vielä vuosikausia pysyttelemään ”pinnan alla” – jos Suomea verrataan tavalliseen henkilöautoon, niin voi sanoa maamme jarrujen laahaavan minkä ohella likainen ilmansuodatin, nokeentunut egr-venttiili ja rikkonainen lambda-anturi heikentävät moottorin tehoa. Katsastuskunnon saavuttamiseksi tarvitaan siis hieman tavallista suurempi remppa 🙂
- Suomen bruttokansantuote supistuu tänä vuonna 0,2 prosenttia eli jää käytännössä viime vuoden tasolle. Vaikka bkt kääntyi jo alkuvuonna hienoiseen kasvuun, jää loppuvuoden kasvu vaimeaksi. Ensi vuonna bkt kasvaa 1,4 prosenttia ja 1,3 prosenttia vuonna 2026.
- Kansainvälinen kysyntä ei riitä vetämään vientiä kasvuun vielä tänä vuonna.
- Yksikään kysyntäerä ei kasva merkittävästi tänä vuonna. Investoinnit supistuvat edelleen, vaikka julkiset investoinnit paikkaavatkin yksityisten investointien heikkoutta. Investointien kasvu käynnistyy kunnolla vasta ensi vuonna.
- Hallituksen sopeutustoimet jarruttavat julkisen kulutuksen kasvua.
- Työttömyysaste nousee tänä vuonna 8 prosenttiin, mutta laskee jo ensi vuonna 7,6 prosenttiin.
- Kuluttajahintainflaatio pysyy matalalla tasolla 2025-2026, ja on ensi vuonna 1,3 prosenttia.
- Julkinen alijäämä pysyy 3 prosentin tuntumassa suhteessa bkt:hen vuoteen 2026 saakka, jolloin velkasuhde ylittää 83 prosenttia
- Ennusteen negatiiviset riskit liittyvät geopolitiikkaan ja protektionismiin. Positiivisena riskinä on rahapolitiikan keveneminen ennakoitua nopeammin.
Etlan ennusteessa positiivisena seikkana aivan oikeuttetusti pidetään työikäisen väestön määrällistä lisääntymistä maahanmuuton seurauksena :
”Etlan ennusteryhmä on laskenut myös viime aikoina lisääntyneen maahanmuuton vaikutuksia työllisyyteen. Nettomaahanmuutto oli viime vuonna poikkeuksellisen voimakasta ja se on jatkunut voimakkaana tänäkin vuonna.
– Työikäinen väestö kasvaa pitkästä aikaa. Tulijoita on monista eri maista eli kyse ei ole pelkästään Ukrainasta sotaa pakenevien maahanmuutosta Suomeen, toteaa Etlan ennusteryhmän tutkija KTT Sakari Lähdemäki.”
Ilmoita asiaton viesti
https://www.suhdanne.fi/ennusteet/suhdanne-syksy-2024/
”Näin ollen lähivuosien talouskasvu on kotimaisen kysynnän varassa.”
Väkiluvun lisäys tietysti auttaa kotimaisen kysynnän kasvuun. Piristää joitain toimialoja. Tämä nyt ei valitettavasti vain ole ikiliikkuja vaan valtio tämän maksaa, summa on valtion kirstuun negatiivinen.
”luottoluokittaja Fitch heikensi Suomen valtion luottoluokituksen näkymät negatiivisiksi elokuussa 2024. Muutos tarkoittaa sitä, että luottoluokittaja arvioi valtion velkakehitykseen liittyvien riskien olevan kasvussa.”
Ilmoita asiaton viesti
> Katsastuskunnon saavuttamiseksi tarvitaan siis hieman tavallista suurempi remppa
Tarvittaisiin kyllä. Voi sanoa, että olisi tarvittu jo vuodesta 2009 lähtien, mutta poliittinen järjestelmämme on ollut kykenemätön tuollaisiin muutoksiin. Nykyinen hallitus kyllä yrittää, mutta muutosvastarinta on melkoinen, eivätkä hallituksen keinot välttämättä riitä tälläkään kertaa mihinkään Suomen talouden rakennetta pysyvästi korjaavaan muutokseen.
Ilmoita asiaton viesti
Muutosvastarinta on melkoinen siksi, että hallituksen muutosesitykset ovat koipussista kavatut jo monesti huonoksi koetut keinot. Ei tämän maan talous lähde nousuun sillä, että ihmisiltä viedään ostovoima, sillä että työmarkkinat ajetaan umpisolmuun, sillä, että yhteiskuntaan on luotu negatiivinen (Purra) ilmapiiri jonka seurauksena kansalaiset kiristävät kukkaronnyörejään ja talous jatkaa syöksyään mikä näkyy jo nyt konkurssien kasvussa.
Ilmoita asiaton viesti
Tuota oikeastaan juuri tarkoitan. Yhden ryhmän korjauskeinot eivät sovi toiselle, ja yhteisistä korjauskeinoista ei osata tai haluta sopia. Siispä jatkamme samoilla huonoilla linjoilla ikuisuuksiin.
Ilmoita asiaton viesti