Suomi vahvasti mukana parantamassa kehittyvien maiden työllisyyttä
Opetushallitus osallistuu Euroopan komission ”Opportunity-Driven Vocational Education and Training in Africa” (OP-VET) -hankkeeseen, jonka tavoitteena on parantaa ammatillisen koulutuksen kykyä vastata työmarkkinoiden tarpeeseen Saharan eteläpuolisessa Afrikassa. Opetushallitus edistää hankkeessa koulutuksen ja työmarkkinoiden välistä yhteyttä yhteistyössä kansainvälisten kumppaneiden kanssa.
Viime aikoinahan on taas ollut puhetta Suomen talouden pitkäaikaisesta laahautumisesta vientisektorin kipuillessa investointien ja myös kelvollisten vientituotteiden puutteen takia – OPH:n hankelinjauksen voi odottaa tuovan tilanteeseen merkittävää helpotusta työllistävän koulutusviennin muodossa.
Kohdennetun ammattikoulutuksen tarjoaminen Saharan eteläpuolisilla alueilla Afrikassa on osa globaalia kestävää kehitystä – lokaalien olosuhteiden parantuminen ekologisesti kestävillä ratkaisuilla vähentää tietenkin väestönkasvun kiihdyttämää siirtolaisuuspainetta, lieventää alueellisesti poliittista jännitettä ja luo edellytyksiä laajemmalle yhteistyölle muiden kehittyvien alueiden erityiskohteissa.
Onko Vasemmistoliittoon pääsyvaatimuksena suhteellisuudentajun puuttuminen kokonaan?
Kattos uudelleen karttaa ja ota huomioon että Afrikka on vielä paljon suurempi kuin miltä se näyttää kartalla (johtuu Mercatorin projektiosta joka vääristää mittasuhteita).
Koko Suomi vastaa väkiluvultaan puolikasta yhdestä suurkaupungista Euroopassa. Vaikkapa puolikasta Lontoota.
Tuntuisiko luontevalta lukea lontoolaisesta lehdestä että porukka täl puol jokkee (Thamesia) aikoo fiksata afrikkalaisen ammattikoulutuksen?
Olemme muutenkin täysin perseaukisia menneiden hallitusten tuhlausten tähden.
Ilmoita asiaton viesti
Markkina-aluetta siis riittää Suomen varteenotettavimmalle vientituotteelle l. koulutusviennille,
Ilmoita asiaton viesti
Suomi on kymmenien vuosien mittaan tuhlannut kymmeniä miljardeja muiden maiden kehittämiseen, ja aivan turhaan.
”Ulkoministeriön virkamies: 20 vuoden kehitysyhteistyöhankkeet menneet täysin hukkaan”
https://yle.fi/a/3-7749065
Ilmoita asiaton viesti
Menneistä virheistä on tietenkin otettu opiksi (ja erityisesti Opetushallitus oppimisen asiantuntijana). Mainittu hanke toteutetaan eurooppalaisena yhteistyönä ja siinä pääpaino on tietotaidon edistämisessä koulutusviennin avulla.
Kustannuksista vastaavat kohdemaiden lisäksi Eu sekä kaupalliset yhteistyökumppanit.
Ilmoita asiaton viesti
Onko vielä yksikään työvoimapulaa potenut maa kokeillut kouluttaa omiin tarpeisiin ulkomailta vuokrattavia työntekijöitä työntekijän omassa maassaan ja omalla kielellään. Myöhemmin koulutettuja voitaisiin lennättää Suomeen ja kierrättää Suomen työpaikoissa keikkatyöntekijöinä tietyn ajan, ja tuon ajan jälkeen, työntekijä vietäisiin takaisin omaan maahansa odottamaan mahdollista uutta työkeikkaa. Niin kuin aikoinaan Suomesta vietiin Norjaan keikkamiehiä töihin ja takaisin kotiin.
Tietenkään eläkekertymää ei keikkatyöntekijälle maksettaisi mutta pientä kannustusrahaa olisi hyvä maksaa, että työntekijä olisi valmis saapumaan taas Suomen keikalle – jos noin haluttaisiin. Työnantajille jäisi velvoite järjestää keikkatyöntekijöiden asuminen vähintään Pyhäjoen atomivoimalaitoksen työmaan parakkimajoituksen tasoisesti.
Ilmoita asiaton viesti
En juurikaan tunne mm. kansainvälisten yritysten työvoimakoulutuksellisia strategioita. Esimerkiki öljynporauslautoilla työntekijät ovat usein eri maiden kansalaisia ja kouluttautuneet k’sittääkseni omissa kotimaissaan.
Kansainvälinen työvoiman vuokraustoiminta näyttää google-hakujen perusteella olevan varsin merkittävä tapa rekrytoida työntekijöitä ”rajat ylittävästi”, mikä on tietenkin työnantajien kannalta etu. Mutta mm. Suomen työlainsäädännön ja työsopimuksiin liittyvien yksityiskohtien puolesta asia ei olekaan ihan 1nkertainen – työehtoja tulkittaessa ulkomainen vuokratyöntekijä voi jäädä ilman oikeusturvaa.
Ilmoita asiaton viesti
Tässä eräs kansainvälinen vuokratyönvälitysfirma :
https://www.worksunited.fi/palvelut/kansainvalinen-henkilostovuokraus
Ilmoita asiaton viesti
Suomalaisten opettajien opetuskeikat kehitysmaissa voivat olla varsin toimiva tapa antaa kehitysapua.
– Palkkarahat suoraan suomalaiselle opettajalle, eli ei välikäsille eikä korruptioon. Tarkoitushan ei ole (tutun sanonnan mukaisesti) antaa kalaa, vaan opettaa kalastamaan. Ihan ok siis, että rahat annetaan tuolle suomalaiselle opettajalle. Osa palkasta valuu hänen kulutuksensa kautta myös paikalliseen talouteen.
– Koulutettavat pysyvät omassa maassaan, eikä heitä lennätetä Suomeen. Näin koulutuksen hyödyt pysyvät paremmin kohdemaassa, eivätkä valu Suomeen tai muihin länsimaihin. Suomi voi kyllä hyötyä taloudellisestikin niin, että tuon prosessin yhteydessä syntyy kaupallisia yhteyksiä Suomeen.
– Byrokratia on pieni, kun ei tarvitse järjestää asioita paljoa tavallista turistimatkaa enempää. Tietenkin voidaan tarvita myös välineistöä opetusta varten. Suomalaisia yrityksiäkään ei tarvita aina välikäsinä. Nekin voivat kyllä järjestää osan keikoista (välineistöineen).
– Paikallisille opetus voi olla ilmaista, joten ei mitään byrokratiaa ja jarruja tuotakaan kautta. Opetusta voi järjestää kaikilla tasoilla ja kaikissa paikoissa, paikallisista yliopistoista pikkukyliin, ja katulapsille kaupungin slummeissa.
– Opettaja voi ottaa pestinsä osin loman kannalta. Lyhyetkin komennukset ovat mahdollisia, kun homma on saatu ensin muiden toimesta pyörimään.
En tiedä millaista byrokratian ja rahankäytön sokkeloa tässä hankkeessa on suunniteltu. Kuvailin tuossa edellä mallia, joka voisi olla yksinkertainen, halpa ja toimiva.
Ilmoita asiaton viesti
Opetushallituksen rooli tässä kuviossa näyttää ”supistuvan” operatiiviseksi koordinaattoriksi, joka kartoittaa hankekokonaisuuksia ja kerää tietopankkiinsa tietoa alueellista koulutustarpeista ja raportoi niistä paikallisille viranomaisille sekä kaupallisille toimijoille,
”Opetushallitus edistää hankkeessa koulutuksen ja työmarkkinoiden välistä yhteyttä yhteistyössä kansainvälisten kumppaneiden kanssa.”
https://www.oph.fi/fi/uutiset/2024/opetushallitus-mukana-kehittamassa-ammatillisen-koulutuksen-tyoelamalahtoisyytta
Viranomaiskieli on näissä hankkeissa aina tietenkin passiivisen positiivista – asioita kehitetään ja edistetään suunnitelmallisesti siis, kuitenkin konkreettinen koulutus tulee tapahtumaan paikan päällä paikallisen väestön toimesta.
Ilmoita asiaton viesti
Kuulostaa vähän hallintopainotteisemmalta, rahalahjoitusvetoisemmalta, etäjohdetummalta ja epävarmemmalta kuin tuo kaavailuni. EU:ssa uusiutuvat energiat kuulostavat varmaankin muodikkailta. Toivottavasti tuo tarkoittaa jotain hyvää myös käytänössä.
Ilmoita asiaton viesti