Tahdon2013-kansalaisaloitteesta kymmenen vuotta

Näin monta vuotta on tosiaan kulunut Suomen ensimmäisenä laiksi saakka  päätyneen kansalaisaloitteen kampanjavaiheen aloittamisesta – tarkalleen ottaen aloite käynnistyi 19. maaliskuuta 2013 ja jo heti  ensimmäisenä keräyspäivänä aloite sai yli 100 000 allekirjoitusta taakseen. Historiallinen tapaus siis on kyseessä ja monelle aikalaiselle niin kutsuttu ”sukupolvikokemus”, aloitteen saama näkyvyys ja suosio vaikuttivat dramaattisesti maamme yhteiskunnallisen kehityksen suuntaan ja sen seuraukset ilmevät edelleen arvoliberaaleissa oikeusvaltioperiaatteissamme ja niiden toteutuksessa.

Aloitteen ja sen pohjalta säädetyn lakiuudistuksen seurauksena Suomi  on vahvistanut pysyvää asemaansa maailman onnellisimpana maana.

Kehityslinjan voimakkuutta voi arvioida myös numeraalisesti eduskunnan äänestyskäyttäytymisestä – vuonna 2014 eduskunta hyväksyi kansalalaisaloitteen pohjalta avioliittolain uudistuksen äänin 105-92 kun yhdeksän  vuotta myöhemmin talvella 2023 eduskunta hyväksyi ehkä ennakolta kontroversaalimman lain sukupuolen vahvistamisesta lopulta äänin 113-69.

 

 

Niin. Ennen oli ennen ja nyt on nyt.

jiihooantikainen
Vasemmistoliitto Kuopio

aktiivinen 🐟, woke, miesasia-aktivisti, feministi ja vasemmistolainen.
muuten ihan mukava mies :)

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu