Tasa-arvo-ohjelma 2024…2027
Hyvään hallitusohjelmaan sisältyy aina suunnitelmallinen tasa-arvo-ohjelma – Orpon hallituksen tasa-arvo-ohjelmasta on nyt julkaistu luonnos lausunnonantajia ja sidosryhmiä varten. Ohjelman luonnos on ladattavissa Lausuntopalvelussa.
Luonnoksen ”yleisvaikutelma” on mielestäni positiivinen, sillä siinä kootaaan kattavasti saman toimintaohjelman taakse ratkaistavaksi sekä jo totunnaisten tasa-arvoon liittyvien ongelmakohtien ohella uudempia asioita. Työn ja perhe-elämän yhteensovittamisen, palkkatasa-arvon, naisiin kohdistuvan väkivallan ja yhteiskunnallisen päätöksenteon tasapuolisuuden lisäksi ohjelmassa esitetään keinoja myös poikien ja miesten syrjäytymiskehitykseen puuttumiselle sekä erityisesti pyritään parantamaan tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta maahanmuuttajaväestön keskuudessa. Tämän lisäksi Suomi pyrkii olemaan aikaisempaa aktiivisempi kansainvälisellä tasolla tasa-arvon, yhdenvertaisuuden ja syrjimättömyyden edistämisessä kuten kehitysyhteistyöhankkeissa ja sukupuolinäkökulman valtavirtaistamisessa EU- ja Nato-yhteistyössä.
No, luonnospaperi on tietenkin periaatteellinen pohja vain ja sen pohjalta tehdyt teot (tai tekemättömyydet) vasta ovat ratkaisevampia ongelmien lievenemisen kannalta. Mielestäni siis tasa-arvo-ohjelman toimintamalleille pitåisi jo heti alusta alkaen osoittaa riittävät taloudelliset ja henkilöstöresurssit minkä ohella tasa-arvon, yhdenvertaisuuden ja syrjimättömyyden edistämisen tulisi olla ykkösprioriteettina kaikessa yhteiskunnallisesti merkittävässä päätöksenteossa.
Homot ei saa osallistua Ukrainan jälleen rakentamiseen,koska ovat vähemmistö,”ehkä”.
Naiset on perheväkikivallan uhreja jne.
Saako rahalla,joka nyt kieltäytyy Ukrainaa auttamasta asehankinnoissa osallistua Ukrainan jälleenrakentamiseen?.
Ilmoita asiaton viesti
Saa,
Itsessään tasa-arvo-ohjelma on suunnattu Suomen poliittisen järjestelmän tueksi edistämään tasa-arvoa etenkin ns. yleisillä elämänalueilla kuten työelämässä ja koulutuksessa. TAO on jatkoa parin vuosikymmenen ajalta, jolloin hallitukset ministeriöidensä voimin ovat tehneet omat ohjelmansa sen hetkisen tiedon varassa, tässä uusimmassa ohjelmassa uusia painopisteitä ovat maahanmuuttajaväestön keskuudessa tehtävä työ ja kansainvälinen politiikka.
Suomen jättäytyminen pois Ukrainaa tukevasta tasa-arvoliittoumasta oli kesäkuussa vielä mahdollista (nippanappa) koska hallituksella ei vielä ollut omaa tasa-arvo-ohjelmaa kirjattuna. Jatkossa tämän kaltainen poisjääminen on kuitenkin hankalampaa yksin ohjelman kirjauksen vuoksi ja voidaan olettaa, että ministeriö joutuu kesäkuisen päätöksen vielä pyörtämäänkin.
Ilmoita asiaton viesti