Tietämys sukupuolen moninaisuudesta on lisääntynyt

Euroviisujen kilpailutapahtuman yhteydessä on tullut ilmeiseksi se seikka, että Opetushallituksen  laatimassa  valtakunnallisessa varhaiskasvatuksen perusteissa annettu määräys lisätä tietoa ja osaamista sukupuolen moninaisuuteen liittyen lapsen ikätasoinen kehitys huomioiden  heti 2-4 vuoden iässä, on tuottanut  jo hyvää tulosta.

 

Opetushallituksen  suoraviivaisen selkeissä ohjeissa mainitaan sukupuolen moninaisuudesta mm. seuraavaa :

 

     ”Varhaiskasvatuksessa tulee olla tietoa ja osaamista sukupuolen moninaisuuteen liittyen, jotta osaamme tukea kaikkien lapsien kehitystä. Sukupuolen moninaisuudesta tulee olla tietoa varhaiskasvatuksessa koska sukupuoli-identiteetti alkaa kehittyä jo 2–4-vuoden iässä ja lapsen sukupuoli voi olla jotain muuta, kuin mitä syntymässä on määritelty. Tutkimusten mukaan sekä cissukupuolisten että transsukupuolisten lasten kokemus omasta sukupuolesta on yhtä vahva. Transnuorten parissa tehty tutkimus osoitti, että nuoren valitseman, tämän sukupuolta vastaavan nimen käyttö vähensi huomattavasti nuoren negatiivisia terveysvaikutuksia. 

Varhaiskasvatuksessa sukupuolen moninaisuutta voi pitää esillä esimerkiksi niin, että henkilöstö purkaa normeja siitä, että mielenkiinnon kohteet tai vaatteet määrittäisivät sukupuolta. Poika voi pukeutua hameeseen tai muunsukupuolinen lapsi rakastaa autoleikkejä, eivätkä nämä asiat määritä lapsen sukupuolta. Sukupuolen moninaisuudesta voi jakaa ikätasoisesti tietoa lapsille kertomalla esimerkiksi, että joillain pojilla on pimppi tai on mahdollista kasvaa aikuiseksi naiseksi, vaikka olisi syntymässä määritelty pojaksi.  ”

 

Viisut voittaneen Sveitsin artisti Nemon ei-binääri sukupuoli ei  aiheuttanut nyt pidettyjen kilpailujen yhteydessä eikä tulosten julkaisun jälkeenkään minkäänlaista mediahuomiota eivätkä edes konservatiivisimpina pidetyt populistitahotkaan asiaa  ole noteeranneet sosiaalisen median alustoilla. Vielä parikymmentä vuotta sitten Israelia edustaneen ja Euroviisut voittaneen Dana Internationalin sukupuoli oli silloisten kisojen keskeisin puheen- ja ihmetyksen aihe ja vielä muutamia vuosia  sitten ns. translain uudistuksen yhteydessä julkisuudessa käydyissä ”keskusteluissa” asiaa käsiteltiin varsin puutteellisin ja jopa ennakkoluuloihin perustuvin  tiedoin.

 

Sukupuolen moninaisuuden tuntemus on siis valtavirtaistunut, mikä on mielestäni mainio juttu.

jiihooantikainen
Vasemmistoliitto Kuopio

aktiivinen 🐟, woke, miesasia-aktivisti, feministi ja vasemmistolainen.
muuten ihan mukava mies :)

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu