Tietopaketti vanhemmuuslaista

Marinin I  hallituksen ohjelmassa yhtenä yhteiskunnan eheyttä edistävänä tavoitteena mainitaan äitiys- ja isyyslakien yhdistäminen vanhemmuuslaiksi molempien lakien viimeisimmissä valmisteluissa esiin tulleiden tarkistustarpeiden vuoksi – voimassa oleva vanhemmuutta säätelevä lainsäädäntö ei siis vieläkään vastaa kaikilata osiltaan monimuotoisten perheiden oikedeudellisia tarpeita.

Hallitus on nyt kesän koittaessa valmistelemassa lausuntoesitystä uudesta vanhemmuuslaista, jossa aikaisemmin todetut juridiset puutteet korjataan. Tulevan vanhemmuuslain peruslähtökohtiin kuuluu oikeusministerin mukaan se, että lapsella voi jatkossakin olla kaksi oikeudellista vanhempaa ja vanhemmuus kirjataan joko isyytenä tai äitiytenä kuitenkin niin, että isejä tai äitejä voi olla kaksi  ( lapsella voi siis samaan aikaan olla 2 oikeudellista äitiä ja  esim. 1 oikeudellinen isä).

Transsukupuolisten henkilöiden vanhemmuutta koskeva sääntely on osa translakiuudistusta.  Myös hedelmöityshoitolakia on tarkoitus muuttaa siten, että naisparin hedelmöityshoidoissa voitaisiin käyttää myös sellaisia siittiöitä, joiden luovuttaja voidaan vahvistaa lapsen isäksi.

 

Mielestäni lakiuudistuksen tavoite on mitä kannatettavin, vahvistaahan se erityisesti lapsen oikeuksien toteutumista…

 

 

 

jiihooantikainen

aktiivinen 🐟, miesasia-aktivisti, feministi ja vasemmistolainen. muuten ihan mukava mies :)

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu