Väestöllinen ennätysten vuosi 2022

Vuonna 2022 Suomessa syntyi noin 44 993 lasta, mikä on pienin lukema sitten 1800-luvulle sijoittuvien suurten nälkävuosien. Samana vuonna kuoleman kohtasi henkilökohtaisella tasolla noin 66 886 ihmistä, mikä taas on sekin ennätyslukema sitten sotavuosien.

Maamme väestömäärä  on siis periatteessa pienentymässä ripeää vauhtia, mitä tilannetta kansantalouden kestokyvyn kannalta heikentää väestön ikäjakaumassa tapahtuva  voimakas maturatisaatio  ja oldster-väestöryhmien jengiytyminen omille asuinalueilleen 🙂

Väki vähenee ja vanhenee samaan aikaan näillä spekseillä.

 

Onneksemme tilanne ei kuitenkaan ole todellisuudessa aivan näin synkeä, sillä maapallo on täynnään Suomenkin  tarvitsemia ”varaihmisiä” – ihmisiä, joilla on voimakas sisäinen tarve tulla osalliseksi suomalaiseen yhteiskuntaan autonomisesti omaa elinympäristöään tukevina  ja kehittävinä kansalaisina.

Vuonna 2022 nettomaahanmuutto Suomeen oli mittaushistorian korkein – maahan muutti  48 086 henkilöä ja maasta muutti muualle oleskelemaan 13 336 henkilöä.

 

Jos poliitikoilla ja muilla asiaan vaikuttavilla tahoilla on oikeasti halua pitää Suomi jatkossakin edistyksellisenä hyvinvointivaltiona, niin maahanmuuttoa tulisi pyrkiä suosimaan kaikilla elämän ja yhteiskunnan tasoilla. Tämä tarkoittaa käsitykseni mukaan rasismin vastaisen työn tehostamista, monikulttuurisuuspolitiikan valtavirtaistamista kaiken päätöksenteon ytimeen sekä ainakin myös suoria taloudellisten etujen tarjoamista maahanmuuttajille heidän kohtaamiensa sosio-kulttuuristen esteiden madaltamiseksi.

 

 

Niin?

jiihooantikainen
Vasemmistoliitto Kuopio

aktiivinen 🐟, woke, miesasia-aktivisti, feministi ja vasemmistolainen.
muuten ihan mukava mies :)

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu