Verotus on parasta sosiaaliturvaa

Kuten kaikki tiedämme, on maamme kokonaisveroaste romahtanut 2000-luvulla hyvin dramaattisin seurauksin, Valtiontaloudella on suuria vaikeuksia tasapainoilussa hyvinvointivaltion rakenteiden ylläpitämisen ja kasvavan julkisen velan välillä – kulutuskeskeinen kasvuun pyrkivä talouspolitiikka  on suosinut lyhyttnäköisesti pääosin yksityistä palvelusektoria nostamalla verovelvollisten ostovoimaa lievillä verohuojennuksilla ajatuksenaan ”aktiivisen kuluttamisen” lisäävän toimeliaisuutta ja sitäkautta osallisuuden ja hyvinvoinnin tunnetta.

Miten on sitten tosiasiassa käynyt 2000-luvun taloudellisen kasvun ja hyvinvoinnin suhteen?

 

No, ei kovinkaan hyvin, sillä Suomen koululaisten oppimistulokset ovat samaan aikaan rapautuneet, julkinen terveydenhoito on ajautunut paikoin krooniseen kriisiin, ihmisistä on tullut enemmän kireitä ankeutujia ja valtion velka on kasvanut ennätyssuureksi.

 

Tässäkin asiassa Suomen tulisi mielestäni ottaa mallia Tanskasta, missä kansantalous ja hyvinvointi on saatu pidettyä laadukkaalla tasolla kireän verotuksen ansiosta. Tanskalaisilla on vahvan julkisen taloutensa vuoksi nyt runsaasti vapaa-aikaa hyggeilyyn, sosiaalista pääomaa lisääviin kulttuuriharrastuksiin ja myös parempaan kaljaan kuin suomalaisilla tovereillaan. Jos Suomi olisi pitänyt kokonaisveroasteensa samalla tasolla kuin Tanska koko 2000-luvun alkuvuosien, niin maallamme ei olisi nyt yhtään valtionvelkaa eikä eduskuntavaaleihin lähtevien ehdokkaiden tarvitsisi esittää ”tietävänsä” leikkauslistojensa todellisia vaikutuksia kansalaisten perusoikeuksien toteutumisessa.

jiihooantikainen
Vasemmistoliitto Kuopio

aktiivinen 🐟, woke, miesasia-aktivisti, feministi ja vasemmistolainen.
muuten ihan mukava mies :)

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu