”Vientisektorin aloista”

”Vientivetoisesta palkkamallista” on hallitus esittänyt sellaista näkökulmaa, että yleinen palkkojen kehitys seuraisi ns. ”vientisektorin alojen” palkkakehitystä maltillisen välimatkan säilyttäen – ”vientisektorin alojen” palkan korotukset olisivat siis tässä mallissa absoluuttisesti korkeimpia ja muut alat saisivat tyytyä pienempiin korotuksiin.

Tätä mallia on perusteltu ”kansantaloudellisilla faktoilla”  kuten että vientituloista muodostuu jakovaraa, jolla hyvinvointivaltion palveluita ylläpidetään.

No, tämäkin perustelu tipahtaa kategoriaan tahaton huumori, sillä jokainen luku- ja kirjoitustaitoinen ymmärtääå sen, että valtion kansantalous tarvitsee vientituloja ainoastaan kattamaan tuonnista aiheutuvat menot. Samoin on huomattava, että myös ”tuontisektorin alat” työllistävät ja tuovat siten valtion kassaan mm. verotuloja.

 

Mitkä sitten olisivat Suomen keskeisimpiä ”vientisektorin aloja”?

No, Tullin tilastojen mukaan Suomesta viedään nykyisin eniten metsäteollisuuden tuotteita kuten kartonkia ja paperia, öljy- ja öljyjalostetuotteita, metallijalosteita, työkoneita ja elintarvikkeita. Kuitenkaan ”vientivetoista palkkamallia” edistävät tahotkaan eivät suoraan osaa sanoa, mitkä esimerkiksi metsäteollisuuden alueella toimivat ammattialat lukeutuvat ns. ”vientisektorin aloihin”  – onko  männyntaimia sesonkihomminaan istuttava lomautettu metsuri oikeutettu muita parempiin palkankorotuksiin jatkossa vai pitääkö paremman palkankorotuksen ansaitakseen olla ihan metsäyhtiön ulkomaankaupasta vastaavassa konttorissa  töissä? Entä toimiiko sikatilallinen ns. ”vientisektorin aloilla”, kun hänen lihottamansa porsaat lahdataan ja Atria toimittaa näin saadut kinkkusiivut Kiinan markkinoille?,

jiihooantikainen
Vasemmistoliitto Kuopio

aktiivinen 🐟, woke, miesasia-aktivisti, feministi ja vasemmistolainen.
muuten ihan mukava mies :)

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu