Miksi Viro haluaa Suomen ja Ruotsin Naton jäseniksi?

Viron ilmavoimien ytimen muodostaa 1940-luvulta peräisin oleva Antonov An-2. Sen täytyy olla hyvä lentokone, koska myös Pohjois-Korean armeija käyttää samanlaista. Lisäksi Viron ilmavoimien nykykalustoon kuuluu neljä helikopteria ja yksi toinen lentokone.

Viron merivoimien ylpeys taasen on miinanraivaussukeltajien tukialus, jonka aseistuksena on kaksi 12,5 mm Browning konekivääriä. Sen lisäksi Viron merivoimilla on pari pienempää miinanraivausvenettä.

Viron maavoimat koostuvat paperilla neljästä prikaatista, mutta todellisuudessa toimintakykyisenä on ainoastaan yksi pataljoona. Jokainen armeijan suorittanut suomalainen mies tietänee, että pataljoona koostuu noin 700 taistelijasta.

Suomeksi sanottuna Virolla ei ole uskottavia puolustusvoimia, koska kokoomusnuortenkin ihailemat Viron isänmaalliset piirit ovat niin halunneet.

Kun Viro oli itsenäistynyt uudelleen 1990-luvun alussa, päättivät virolaiset poliitikot kaikessa viisaudessaan, että mieluummin kuin panostetaan maanpuolustukseen, otetaan käyttöön tasavero tuloja verotettaessa, ja yritysten ei tarvitse maksaa veroja laisinkaan.

Viro ulkoisti maanpuolustuksensa Natolle ja Yhdysvalloille, joka tosin nykyään haluaisi käyttää hupenevia resurssejaan muualla päin maapalloa ja siksi on tiedustellut Pohjoismaita ottamaan vastuuta Viron ilmatilan valvonnasta Islannin lisäksi.

Eikä siinä vielä kaikki.

Sotilaallista maanpuolustustakin tärkeämpää on pitää kansakunta yhtenäisenä kun se joutuu ulkoisen painostuksen tai hyökkäyksen kohteeksi.

Tässäkin tapauksessa virolaiset ovat valinneet huonoimman mahdollisimman tien.

Aivan kuin historia toistaisi itseään: Suomi selvisi Neuvostoliiton painostuksesta itsenäisenä, koska maassa oli toimivat demokratia ja yhteiskuntaluokkien ristiriidat olivat liudentuneet, kun taas Viron diktaattori Konstantin Päts joutui antamaan periksi painostukselle kesällä 1939, koska hän tiesi, ettei hänellä ollut kansan todellista tukea takanaan, jos syttyy sota.

Tehokkain tapa tuottaa sosiaalista koheesiota eli yhtenäiskulttuuria ovat sosiaaliset tulonsiirrot. Mitä enemmän kansalaiset tulevat riippuvaisiksi valtion tulonsiirroista (esimeriksi lapsilisistä, eläkkeistä, työttömyyskorvauksista), sitä uskollisimpia he ovat valtiovallalle.

Tilanne on se, että heikon palkkatason ja olemattoman sosiaaliturvan takia Viron virolaiset käyvät töissä Euroopassa tai muuttavat synnyinmaastaan kokonaan pois. Viron venäläiset taasen tuntevat itsensä enemmän tai vähemmän toisenluokan kansalaisiksi.

Viron väkimäärä vähenee.

En kuitenkaan kehota kokonaan vaipumaan epätoivoon ja ajattelemaan Viroa epäonnistuneena kansakuntana sekä valtiollisena kokeiluna

Päinvastoin, haluan sanoa virolaisille heimoveljille, että tilanne on vielä pelastettavissa. Se vaatii kuitenkin täyskäännöstä politiikassa.

Mieluummin kuin houkutella Suomea ja Ruotsia Natoon, jotta nämä voisivat huolehtia Viron laiminlyödystä maanpuolustuksesta, olisi Viron nostettava veroastetta: siirryttävä progressiiviseen tuloverotukseen ja alettava verottamaan yrityksiä siinä missä muutkin sivistysmaat.

Näin valtiovallalla olisi niin varaa kehittää maa-, meri- ja ilmavoimia kuin jakaa kansalaisille tulonsiirtoja, jotta heidän ei tarvitsisi lähteä elintasopakolaisiksi ympäri maailmaa. Yhteiskunnan koheesio paranisi ja samalla elintaso sekä palkat nousisivat, syntyvyys lisääntyisi.

Mutta pääasia, ettei Suomi ainakaan ota vastuusta Viron olemattomasta maanpuolustuksesta liittymällä esimerkiksi Natoon, jos virolaiset itse eivät ole valmiita siihen panostamaan.

JiriNieminen
Tampere

Kirjoittaja on 40-vuotias yhteiskuntatieteiden tohtori, sosiologisesti suuntautunut politiikan tutkija ja yhteiskunnallinen aktiivi, joka liioittelee, härnää, väärinymmärtää ja pahoittaa mielensä Uuden Suomen blogipalvelun parhaimpia perinteitä noudattaen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu