Kokoomus – Suomen suosituin degrowth-liike

Hieman ennen kuin finanssikriisi muuttui Euroopassa epäonnistuneiden poliittisten päätösten seurauksena reaalitalouden kriisiksi vuonna 2008, rantautui Suomeen talouskasvun mielekkyyden kyseenalaistava niin sanottu degrowth-liike.

Se yritti herätellä henkiin 1980-luvun linkolalaisuutta ja järjesti keskustelutilaisuuksia Etelä-Suomen yliopistokaupungeissa. Sitten se hiipui niin sanotun suuren yleisön mielistä.

Kyseiselle liikkeelle ei ollut tarvetta.

Sillä Suomessa ei ole ollut tosiasiallisesti talouskasvua vuoden 2007 jälkeen, kun kokoomuslaisesta Jyrki Kataisesta tuli ensin valtionvarainministeri ja vuoden 2011 jälkeen pääministeri.

Kataisen näytöt ovat historiallisen heikot. Suomen taloudella on mennyt jopa huonommin kuin Esko Ahon ja Iiro Viinasen muodostaman "voimakaksikon" aikoihin.

Siitä huolimatta englantilaisen maalaisaateliston — ja allekirjoittaneen — suosimaan Barbourin vahakangastakkiin sonnustautunutta kokoomuslaista pääministeriä suitsutetaan kaupallisen median pääkirjoituksissa ja hänelle povataan komissaarin paikkaa, aivan kuin Suomen talouden hyydyttäminen ei olisi riittänyt.

Voi tietenkin olla, että suomalaiset eivät halua talouskasvua, vaan ovat valmiita hyväksymään degrowth-liikkeen pyrkimykset. Siltä se ainakin näyttää kun katsoo eurovaalien tuloksia: kokoomus oli jälleen ylivoimaisesti äänestetyin puolue.

Kun vilkaisee Suomen taloushistoriaa, vaikuttaisi siltä, että sitä talouskasvu on ollut sitä kovempaa, mitä vasemmistolaisemman eduskunnan vapaan Suomen vapaat kansalaiset ovat valinneet päättämään valtakunnan asioista.

Jos ihmiset perustaisivat äänestyskäyttäytymisensä empiirisiin tosiasioihin ja järkeilyyn, talouskasvusta unelmoivat äänestäisivät vasemmistoa ja ne ituhippi-idealistit, jotka haluavat romahduttaa talouden, kannattaisivat oikeistopuolueita.

Muualla Euroopassa — lukuun ottamatta Kyprosta — talouskasvua on jo näkyvissä, mutta näissä maissa täkäläisten kokoomuspuolueiden kannatus onkin alkanut laskea.

Tietenkin voi leikkiä marxilaista antihumanistia ja väittää, että maan pääministerillä ei ole väliä, vaan maailmantalous vie Suomea kuin lastua lainehilla, mutta sitten se olisi aivan sama kuka olisi Suomen pääministeri — vaikka kommunistien käsitetaiteilija J-P Väisänen.

JiriNieminen
Tampere

Kirjoittaja on 40-vuotias yhteiskuntatieteiden tohtori, sosiologisesti suuntautunut politiikan tutkija ja yhteiskunnallinen aktiivi, joka liioittelee, härnää, väärinymmärtää ja pahoittaa mielensä Uuden Suomen blogipalvelun parhaimpia perinteitä noudattaen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu