Ohjeita sosiaalidemokraateille: kuinka tehdä sukupolvenvaihdos

Eurovaalien tuloksesta on jokseenkin kyseenalaista vetää mitään syvällisempiä johtopäätöksiä koskien seuraavia eduskuntavaaleja. Äänestysprosentti oli sen verran alhainen.

Tästä huolimatta en malta olla alleviivaamatta vasemmistoliiton hienoisen vaalivoiton merkitystä.

Se on pitkän prosessin tulos, joka on sosiaalidemokraattien osalta vasta alkamassa. Sitä vauhdittavat suurten ikäpolvien eläköityminen ja jälleenrakennuksen sukupolven luonnollinen poistuma äänestäjäkunnasta sekä elinkeinorakenteen muutos.

Tunnetusti sodan ja jälleenrakennuksen sukupolvessa äänestettiin enemmän vasemmisto- kuin oikeistopuolueita. Viimeinen suuri sosiaalidemokraattinen sukupolvi oli vuonna 1966 ensimmäisiä kertoja äänestämään päässeet.

Vuoden 2007 eduskuntavaaleissa vasemmistoliiton kannatus oli 8,82% ja puolueella oli 17 kansanedustajaa. Näistä naisia oli vain kolme, miehiä oli neljätöistä. Suurin osa oli ammattiyhdistysliikkeessä uransa tehneitä vanhempia herrasmiehiä. Ollessaan toimitsijoina he olivat luoneet uskollisen peruskannattajakuntansa puolustamistaan tehdastyöläisistä.

Eduskuntaryhmää ja puoluetta leimasi nuoremmille vieras jako enemmistöläisiin ja vähemmistöläisiin, eli saarislaisiin ja taistolaisiin.

Vuoden 2011 eduskuntavaaleissa käytännössä kaikki vanhemman polven vasemmistoliiton mieskansanedustajat — Martti Korhosta ja Erkki Virtasta en lasken vanhempaan sukupolveen — luopuivat kansanedustajan tehtävistä joko vapaaehtoisesti tai eivät enää tulleet valituksi. Puolueen kannatus laski 8,13% ja kansanedustajien määrä 14.

Mutta puolueen uudistuminen oli jo alkanut.

Paavo Arhinmäki oli valittu puolueen puheenjohtajaksi kaksi vuotta aikaisemmin ja puolue-elimien jäsenien keskuudessa oli tehty nuorennusleikkaus. Ohjelmatyössä alettiin painottamaan perinteisten teollisten työpaikkojen puolustamisen lisäksi palvelualojen merkitystä.

Vasemmistoliitolle alettiin kirjoittamaan jopa omaa yrittäjyysohjelmaa, jossa kannettiin huolta yrittäjien sosiaaliturvasta, jaksamisesta sekä haluttiin tukea ensimmäisten työntekijöiden palkkaamista (kunhan yritys kasvettuaan suuremmaksi ja vakavaraisemmaksi, olisi valmis maksamaan saamiaan tukia takaisin).

Puolueen kansainvälisiä suhteita alettiin kehittämään Jussi Saramon johdolla, vaikka Esko Seppäsen lähdettyä eläkkeelle, vasemmistoliitto menetti europarlamenttiedustajansa.

Eduskuntaryhmä naisistui ja nuorentui samaa tahtia kannattajakunnan kanssa.

Siinä missä aikaisemmin vasemmistoliiton kannattajakunnasta oli ollut siirtymää vihreisiin, ennen kaikkea akateemisesti koulutettujen naisten keskuudessa, kääntyi liike nyt toiseen suuntaan ja puolue alkoi syömään vihreiden kannatusta.

Nykyään vasemmistoliiton mediaaniäänestäjä on naispuolinen työläinen: lähihoitaja tai kaupan kassa. Mutta puolue kerää kannatusta kaikista väestöryhmistä.

Kuten alussa totesin, vielä ei uskalla sanoa, saako vasemmistoliitto yhtä hyvän ääniosuuden seuraavissa eduskuntavaaleissa kuin nyt käydyissä europarlamenttivaaleissa.

Mutta nopealla laskutoimituksella europarlamenttivaalien tuloksella vasemmistoliiton paikkamäärä kohoaisi takaisin seitsemääntoista: Pirkanmaalta ja Uudeltamaalta toiset paikat tulisivat takaisin ja Helsingin vaalipiiristä puolue saisi kolmannen paikkan.

Se ei olisi mikään veret seisauttava vaalivoitto ja vaatisi joka tapauksessa onnistunutta ehdokasasettelua kussakin vaalipiirissä sekä nappiin mennyttä vaalikampanjaa, jossa on oikeasti uskottava ja konkreettinen teema (kuten nyt eurovaaleissa oli Euroopan keskuspankin mandaatin muuttaminen Yhdysvaltojen Fediä vastaavaksi).

Esimerkiksi Pirkanmaalta Anna Kontula kerää kannattajia yli puoluerajojen. Mutta saadakseen toisen paikan, olisi puolueen löydettävä useampi kandidaatti, jolla olisi edes kohtalaiset menestymismahdollisuudet, tai toinen Kontulan kaltainen magneetti.

Profiililtaan yksi tällainen olisi mittakirvesmies Kalle Hyötynen. Mutta onko hän tarpeeksi karismaattinen saadakseen ääniä muualtakin kuin rakennusliittolaisilta, vaikka onkin kuulemma soittanut rokkia jopa Popedan poikien kanssa tai ainakin tamperelaisissa punk-pändeissä?

Joka tapauksessa, sen voin jo luvata, että seuraavissa eduskuntavaaleissa vasemmistoliiton paikkamäärä ei enää ainakaan tule laskemaan, kuten se on tehnyt vuodesta 1995 lähtien. Sukupolvenvaihdos ja puolueen uudistaminen ovat edenneet niin pitkälle.

JiriNieminen
Tampere

Kirjoittaja on 40-vuotias yhteiskuntatieteiden tohtori, sosiologisesti suuntautunut politiikan tutkija ja yhteiskunnallinen aktiivi, joka liioittelee, härnää, väärinymmärtää ja pahoittaa mielensä Uuden Suomen blogipalvelun parhaimpia perinteitä noudattaen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu