Ollaanko kokoomuksessa enää Yhdysvaltojen kavereita?

Wikileaks paljastamien diplomaattiviestin mukaan kokoomuksesta on oltu aktiivisesti viime vuosikymmenellä yhteydessä Yhdysvaltojen Suomen suurlähetystöön tai siis kokoomuspolitikot kävivät tasaisin väliajoin juoruamassa, mitä eduskunnan käytävillä olivat kuulleet.

Viime viikkojen ja kuukausien kannanotot kuitenkin antaisivat ymmärtää, että kokoomuksen suhde Yhdysvaltoihin olisi heikentynyt radikaalisti.

Seuraavassa kolme esimerkkiä:

(1) Yhdysvallat on ajanut kovempia otteita Venäjää vastaan, sen laittomasti miehitettyä Krim sekä antaessa avustuksia Itä-Ukrainan separatisteille.

Yhdysvallat haluaisi, että Euroopan Unioni asettuisi yksituumaisesti Yhdysvaltojen Venäjän vastaisten pakotteiden taakse, jotta kyseinen konflikti ei näyttäisi siltä, että Yhdysvallat olisi osapuoli tukiessaan yksisilmäisesti Ukrainaa.

Viron kaltaiset Neuvostoliiton alistamisesta, sorrosta ja riistosta kärsineet valtiot olisivat valmiita kiristämään Venäjän vastaisia pakotteita jopa talouskasvun heikkenemisen uhalla

Mutta Suomen kokoomuslainen pääministeri ei ainoastaan halua nöyristellä venäläisten edessä ja hylätä heimoveljet, vaan kääntää takkinsa myös maailman vapaiden maiden puolustajalle, Yhdysvalloille, ja ilmoittanut Suomen vastustavan Venäjän vastaisia pakotteita.

Tällaisia ulostuloja tuskin katsotaan hyvällä Yhdysvaltojen hallinnossa?

(2) Kokoomuksen kansanedustajat torjuivat myös tasa-arvoisen avioliittolain eteenpäin viemisen lakivaliokunnan kautta.

Kysymys homojen ja lesbojen oikeuksista ei ole mikä tahansa kysymys, joka nyt sattuu herättämään keskimääräistä enemmän keskustelua länsimaissa, vaan sen voisi sanoa olevan yksi Barack Obaman hallinnon kärkihankkeista.

Siinä missä esimerkiksi George W. Bushin hallinto pyrki tekemään ulko- ja sisäpolitiikassa tärkeän eron ystäviin ja vihollisiin terrorismin vastaisen sodan käsitteellä, niin Obaman hallinnolle eronteon välineenä on tasa-arvoinen avioliittolaki.

Yhdysvaltojen sisäpolitiikassa Obaman hallinto on pyrkinyt marginalisoimaan poliittiset vastustajansa, republikaanit, osoittamalla heidät homofoobikoiksi ja pakottamalla äänestäjät ottamaan kantaa asiaan. Yksi osavaltio toisensa perään onkin ottanut tasa-arvoisen avioliittolain käyttöön ja demokraattien valta-asema on vahvistunut republikaanien kustannuksella.

Sama koskee ulkopolitiikkaa: Yhdysvaltojen lähimpiä liittolaisia, ystäviä, ovat ne kansakunnat, jotka ovat hyväksyneet tasa-arvoisen avioliittolain.

Suomi on kokoomuksen johdolla tässäkin kysymyksessä valinnut vertailumaikseen Venäjän (ja arabimaat) vapaan maailman puolustajan, Yhdysvaltojen, sijaan.

Seuraava vastaavanlainen kysymys, jonka avulla demokraatit tekevät eron ystäviin ja vihollisiin, lienee kannabiksen laillistaminen. Minkäköhän position kokoomus silloin ajatteli ottaa?

(3) Kokoomuksen kansanedustaja Kimmo Sasi oli ainakin vielä keväällä sitä mieltä, että Suomen armeijan varastoissa olevien jalkaväkimiinojen hävittäminen pitäisi lopettaa ja Suomen irtisanoutua jalkaväkimiinat kieltävästä Ottawan sopimuksesta.

Sasi huomautti, että muun muassa Yhdysvallat ja Venäjä eivät ole mukana sopimuksessa.

Sittemmin Yhdysvallat on ilmoittanut ratifioivansa kyseisen sopimuksen ja lopettavansa jalkaväkimiinojen valmistuksen. Sen sijaan kokoomuksen puoluekokous — jälleen kerran ja yllätys, yllätys — päätti mieluummin seurata Venäjän kuin vapaan maailman puolustajan, Yhdysvaltojen, esimerkkiä ja oli sitä mieltä, että jalkaväkimiinoista ei saa luopua.

Yhdysvaltojen lisäksi kaikkia Naton jäsenmaat ovat jo luopuneet jalkaväkimiinoista, koska ne ovat sopimattomia nykyaikaiseen liikkuvaan sodankäyntiin ja Naton arvojen vastaisia.

Olisi mielenkiintoista olla kärpäsenä katossa kun kansanedustaja Sasi käy Yhdysvaltojen suurlähetystössä selittelemässä kokoomuksen viimeaikaisia kannanottoja ja vuotamassa tietoja kuin Jaakko Laakso Tehtaankadulla ollessaan kansanedustaja.

JiriNieminen
Tampere

Kirjoittaja on 40-vuotias yhteiskuntatieteiden tohtori, sosiologisesti suuntautunut politiikan tutkija ja yhteiskunnallinen aktiivi, joka liioittelee, härnää, väärinymmärtää ja pahoittaa mielensä Uuden Suomen blogipalvelun parhaimpia perinteitä noudattaen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu