Ukrainan kriisin ja Krimin miehityksen opetukset isänmaallisille suomalaisille

Ukrainan nykyinen kriisi käynnistyi 21.11.2013 kun maan silloinen presidentti Viktor Janukovytsh ilmoitti hylkäävänsä Euroopan unionin kanssa tehdyn assosiaatiosopimuksen, jonka perusteella Ukrainan olisi pitänyt vapauttaa kilpailuaan Euroopan unionin alueelta tuoduille tuotteille.

Seurauksena oli presidentin ja hallituksen vastaisia mielenosoituksia Maidanin aukiolla, jotka myöhemmin kärjistyivät hyvin väkivaltaisiksi yhteenotoiksi ja johtivat hallinnon kumoutumiseen.

Venäjä käytti Ukrainan sisäistä sekasortoa hyväksi ja miehitti Krimin niemimaan.

Mitä tästä kaikesta voimme ottaa oppia?

Siis muutakin kuin, että yllättävän monen eurooppalaisen valtion päämiehen mielestä oli ok. kaataa bensaa mellakkapoliisien päälle ja heittää tulitikku perään tai suoraan ampua poliiseja rynnäkkökiväärillä, kuten Maidanin aukiolla nähtiin, jotain isänmaallista.

Itse keksin ainakin kolme kohtaa.

(1) Euroopan Unioni rauhan projektina on kuollut

Se, että Balkanin sodan aikana Euroopan Unioni oli lamaantunut ja hämillään, oli jokseenkin ymmärrettävää: kylmänsodan päättymisestä oli lyhyt aika ja Euroopan Unioni vasta ottamassa nykyistä muotoaan ja ymmärrystä itsestään.

Ukrainan kriisissä eurooppalaiset päättäjät eivät kuitenkaan olleet sivustakatsojia: heidän syntinsä ei ollut toimettomuus vaan Ukrainan kriisi oli Euroopan Unionin yliaktiivisen politiikan syytä. Ilman assosiaatiosopimusta koko kriisiä ei olisi syntynyt, puhumattakaan siitä, että Janukovytshin hylättyä kyseisen sopimuksen, eurooppalaiset valtioiden päämiehet alkoivat tukemaan enemmän tai vähemmän suorasti ulkoparlamentaarisia voimia Ukrainassa ja vihjailemalla, että vallankaappaus olisi toivottavaa.

Euroopan Unionin poliitikot olisivat voineet antaa vaikka periksi, lieventää sopimuksen ehtoja, tai sitten odottaa rauhassa Ukrainan seuraavia vaaleja ja uutta hallitusta, mutta ei…

Ilman Ukrainan sisäpoliittista sekasortoa, Venäjä ei olisi uskaltanut lähteä miehittämään Krimiä, eikä Euroopan Unionin tarvitsisi nyt asetella talouspakotteita, jotka haittaavat eniten sitä itseään.

On vaikea nähdä, että nykyinen oikeistolainen tai etupäässä Euroopan kansanpuolueesta koostuva päättäjäsukupolvi enää kykenisi palauttamaan idean Euroopan Unionista sodanprojektista jälleen rauhanprojektiksi tai edes uskottavaksi diplomaattiseksi toimijaksi.

(2) Suomen luovuttava yleisestä asevelvollisuudesta

Krimin nopea miehitys muistutti siitä, että nykyisessä sodankäynnistä asevelvollisuusarmeijasta on enemmän haittaa kuin hyötyä. Venäläiset kommandopipoiset ammattisotilaat riisuivat Ukrainan noin divisioonan kokoisen Krimin asevelvollisuusarmeijan aseista lähes kokonaan ilman laukaustenvaihtoa. Suuri osa Krimin ukrainalaisista upseereista loikkasi Venäjän puolelle.

Itä-Ukrainassa ongelmat kutsunnoissa ovat jatkuneet ja siksi Länsi-Ukrainasta on jouduttu rekrytoimaan palkkasotureita rintamalle taistelemaan separatisteja vastaan.

Myös Suomessa olisi siirryttävä miesten yleisen asevelvollisuuden sijaan ammattiarmeijaan, koska vain sellaisella on mahdollista uskottavasti pistää kampoihin Venäjälle tarvittaessa. Suomella ei ole enää varaa ottaa torjuntavoittoa perivihollisesta, seuraavan kerran sota olisi voitettava aikuisten oikeasti.

Sen lisäksi, että nykyaikainen tekninen sodankäynti vaatii teknistä erikoistumista ja keskimääräistä parempaa yleiskuntoa, ei nykyisenkaltaisessa moninaisuutta ja yksilöllisyyttä korostavissa yhteiskunnissa voida olettaa, että koko miessukupolvella olisi yhtenäiset tavoitteet sodankäynnissä. Vai kuinka monen nuoren miehen ajattelitte olevan valmis uhraamaan elämänsä Alexander Stubbin tai Timo Soinin vuoksi? Viimeksi mainittu kaiken lisäksi ottaa puolueensa ehdokaslistalle kaikenmaailman Jussi Halla-ahon kaltaisia sivarihumanisteja lyöden sotaveteraaneja korville, kuten turkulainen Olavi Mäenpää asian ilmaisee.

Kapitalistisessa yhteiskunnassa sodankäynti perustuu rahalle, Neuvostoliitto on kuollut tai kuten Margaret Thatcher on asian ilmaissut: ei ole olemassa yhteiskuntaa, on vain yksilöitä.

Lähtihän suomalainenkin kenraali Arabiemiraatteihin sotilasneuvonantajaksi kun tarpeeksi iso rahanippu laitettiin nenän alle muutama vuosi sitten. Se on nykyaikaa.

(3) Ei Natolle

Suomessa on keskusteltu vain ja ainoastaan siitä, mitä lisäarvoa Nato voisi tuoda maanpuolustukselle, ja odotettujen hyötyjen on todettu olevan vähäistä ilmasta tulevaa tukea lukuun ottamatta.

Keskustelussa on sivuutettu se tosiasia, että Yhdysvallat ottaisi mielellään Suomen ja varsinkin Ruotsin Naton täysjäseniksi, ei suinkaan hyvyyttään, vaan jotta se voisi ulkoistaa Pohjoismaille maanpuolustuksensa laiminlyöneiden Islannin ja Baltian maiden puolustuksen.

Ukrainan ja Krimin tapahtumien toistuminen Suomessa on varsin kaukaa haettu kauhuskenaario, mutta sen sijaan vaikkapa Viron tapauksessa vielä kuviteltavissa oleva tapahtumaketju — ainakin jos Euroopan Unionin nykyiset, edes diplomatian alkeita hallitsemattomat, poliitikot pääsevät jälleen vauhtiin. Sikäli kun tällaisessa tilanteessa Suomi olisi Naton jäsen, ei ainoastaan suomalaisia nuoria miehiä jouduttaisi lähettämään Suomenlahden yli Viroon kuolemaan, vaan myös Suomi joutuisi toteamaan olevansa sotatilassa kun Naton 5. artikla astuu voimaan ja maassa olisi suoritettava yleinen liikekannallepano.

Ukrainassahan yritettiin yleistä liikekannallepanoa, mutta se epäonnistui: nuoret miehet eivät olleet valmiita tarttumaan aseisiin sankoin joukoin maan nykyhallituksen puolesta, saan nähdä minkälaisiin prosenttilukemiin vaikkapa Virossa päästäisiin.

Näin siis voisi käydä, jos Suomi olisi Naton jäsen, vaikka Suomen ulkoministerinä olisi sosiaalidemokraattien Erkki Tuomioja. Riittää, että jokin Naton jäsenmaista epäonnistuu diplomaattisesti, niin silloin kärsivät kaikki — ja Suomi Venäjän rajanaapurina kaikista eniten.

JiriNieminen
Tampere

Kirjoittaja on 40-vuotias yhteiskuntatieteiden tohtori, sosiologisesti suuntautunut politiikan tutkija ja yhteiskunnallinen aktiivi, joka liioittelee, härnää, väärinymmärtää ja pahoittaa mielensä Uuden Suomen blogipalvelun parhaimpia perinteitä noudattaen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu