Machiavellin Ruhtinas oppikirjaksi Ukrainan kriisin ratkaisuun!

Suomen kaikkien aikojen isänmaallisimman miehen eli tasavallan presidentti Urho Kaleva Kekkosen suosikkikirjan sanotaan olleen Niccolò Machiavellin Ruhtinas.

Machiavellin Ruhtinasta voisi suositella myös tämän päivän eurooppalaisille poliitikoille tai ainakin sellaiseen johtopäätökseen tulemme luettuamme tämän kansainvälisen politiikan professori Helena Rytövuori-Apusen kirjoituksen.

Rytövuori-Apusen kritiikki on yhteneväinen Machiavellin kanssa: nyt alkanut taloussota on tuhoisa sikäli kun eurooppalaiset johtajat harjoittavat ituhippi-idealistista politiikkaa, leikkivät arvojohtajia sen sijaan, että ottaisivat järjen käteen tai siis arvioisivat realistisesti politiikkansa seurauksia.

Machiavellin teoksen keskeinen opetus oli se, että moraali ja etiikka pitää erottaa politiikassa toisistaan. Moralismi politiikassa johtaa nihilismiin; politiikassa moralismi tuhoaa ensimmäisenä ne arvot, joita moralismilla ollaan puolustavinaan.

Esimerkiksi olemalla myöntämättä sitä tosiasiaa, että Venäjä on miehittänyt Krimin ja sitä ei siltä takaisin ilman kolmatta maailmansotaa saada ja määräämällä talouspakotteita eurooppalaiset poliitikot vain ja ainoastaan pahentavat tilannetta, aiheuttavat eurooppalaisille lisää kärsimystä.

Totta kai kaikki tietävät, että Venäjä vei viekkaudella ja vääryydellä Krimin niemimaan Ukrainalta. Mutta mitä sitten? Ituhippi-idealismi tai vetoaminen johonkin kansainväliseen lakii, jota ei kuitenkaan voida laittaa täytäntöön, ei auta ketään.

Tilanne pitäisi nollata tai kuten Rytövuori-Apunen ehdottaa, eurooppalaisten päättäjien olisi arvojohtamisen sijaan alettava tekemään realistisempaa ulkopolitiikkaa, joka oikeasti hyödyttäisi sotaveteraaniemme uhrilahjana saatua isänmaatamme.

Talouspakotteet olisi purettava ja Venäjän oikeutus Krimiin jollain keinoin tunnustettava ilman, että eurooppalaiset valtiot ja Yhdysvallat menettäisivät kasvojansa tai näiden maiden johtajien tarvitsisi potentiaalisten äänestäjiensä edessä myöntää tehneensä virhearvioita. Tämä olisi kaikille osapuolille paras vaihtoehto. Laiha kompromissi on aina parempi kuin lihava riita.

Eurooppalaiset taloudet lähtisivät jälleen nousuun ja uusi kylmä sota vältettäisiin.

Machiavellin Ruhtinas paljastuukin näin sovellettuna rauhan oppikirjaksi ja tuo firenzeläinen diplomaatti suureksi eetikoksi, vähän samaan tapaan kuin Friedrich Nietzsche tai Baruch Spinoza.

Niin, ja on meillä yksi ulkopolitiikan konkari, joka voisi jatkaa seuraavassa hallituksessa Kekkosen realistista ulkopolitiikkaa ja pelastaa koko maailman kolmannelta maailmansodalta. Tämän todellisen valtiomiehen nimi on Paavo Väyrynen.

JiriNieminen
Tampere

Kirjoittaja on 40-vuotias yhteiskuntatieteiden tohtori, sosiologisesti suuntautunut politiikan tutkija ja yhteiskunnallinen aktiivi, joka liioittelee, härnää, väärinymmärtää ja pahoittaa mielensä Uuden Suomen blogipalvelun parhaimpia perinteitä noudattaen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu