Alexander Stubbin poikamaisesta kesäpukeutumisesta

Eräs nimeltä mainitsematon ja mediassa toimensa puolesta vakiokommentaattorina toimiva turkulainen politiikan tutkija tunnusti eilen, ettei hän tiedä mitkä ovat loaferit eli louferit.

Hän nähtävästi oli saanut politiikan toimittajilta kysymyksiä koskien kokoomuslaisen pääministeri Alexander Stubbin viikonloppuna Jyväskylässä antamia pukeutumisohjeita.

Stubb oli siis halunnut, että imagollisista syistä kokoomuslaisilla olisi ollut samankaltaiset vaatteet: lyhyet housut ja louferit tai jonkinlaiset purjehduskengät ilman sukkia.

Neuvoin kollegaani kääntymään puoleeni jos tulee kysymyksiä koskien miespoliitikkojen pukeutumista:

Louferit ovat nauhattomat avonaiset kengät. Niiden materiaalina voi olla niin mokkasiini kuin nahka. Kengän suosio perustuu siihen, ettei tarvitse taipua alas solmiakseen kengännauhoja.

Ne ovat Suomessa ehkä yleisin miesten niin sanottu kävelykenkämalli. Ne ovat myös tyylittömimmät kengät, jotka tiedän. Itse en suostu sellaisia jalkaani laittamaan.

Suomalaisten kenkäkauppojen valikoima ja siten myös suomalaisten tyylitaju nyt yleensäkin on aika heikko. Mutta sanotaan, että sellainen pääministeri kuin kansakin.

Loufereiden jälkeen kenkäosastoilla näkyy eniten derby-tyylisiä kenkiä. Derbyt ovat nauhakengät, joissa varsikappaleet on ommeltu etupäällisen päälle. Tästä syystä myös derbyt ovat mielestäni laiskannäköisiä ja ryhdittömät. Etiketin mukaan ne ovat kuitenkin ihan asialliset kengät kaikissa muissa tilanteissa paitsi hienoimmissa juhlissa.

Sitä lienee turha sanoa, että ruskeita nahkakenkiä käytetään arkipäivisin liituraitapuvun kanssa; sunnuntaikävelyllä yhdessä sateenvarjon, knallin ja tweed-puvun kanssa mokkanahkakenkiä; mustia kenkiä juhlatilaisuuksissa tumman puvun kera.

Itse suosin oxford-tyyppisiä kenkiä. Niille on ominaista lehtipäällinen.

En tiedä onko se hyvä vai huono asia, että Suomesta ei juuri oxford-tyyppisiä kenkiä tahdo löytyä — edes Stockmannin katalogista, ainakaan miehille.

Käyttämällä oxford-tyyppisiä reunoskenkiä onkin hyvä tapa erottautua sosiaalidemokraattisista perussuomalaisista ja muista tyylitajuttomista kokoomuspoliitikoista.

Myös munkkikenkiä, jotka niin ikään kuuluvat suosikkeihini, on mahdotonta löytää Suomesta. Onneksi nettikaupat on keksitty tai ainakin Tampereelta pääsee halvalla Lontooseen ostoksille.

Mitä Stubbin kesäiseen vaatetukseen tulee, niin jopa kokoomuslaisen pääministerin pitäisi tietää, että herrasmies ei käytä sen enempää lyhythihaisia paitoja kuin lyhytlahkeisia housuja. Kuumalla ilmalla epävirallisissa tilaisuuksissa paidan hihojen kääriminen voi olla hyväksyttävää.

Bernard Roetzel kirjoittaa kuvaavasti klassisen miesmuodin käsikirjassaan: "joskus muinoin pojan elämässä oli suuri hetki, kun hän kolmentoista tai neljäntoista vuoden iässä sai ensimmäiset pitkät kesähousunsa ja pystyi vastedes osoittamaan kuuluvansa aikuisten kastiin".

Nähtävästi Stubb ei halua osoittaa kuuluvansa aikuisten kastiin, vaan yrittää luoda nuorekasta imagoa loufereilla, lyhyillä housuilla ja slim fit -kauluspaidalla, jossa on cutaway collar.

Saa nähdä kääntyykö Stubbin ikuisen pojan performatiivi itseään vastaan.

Kuten väitöskirjassani (jossa on kokonainen artikkeli Alexander Stubbin imagosta iltapäivälehdissä) totean viitaten Jan Löfströmin tutkimukseen, että suomalaisessa esimodernissa sukupuolijärjestelmässä miehet eivät rakentaneet identiteettiään niinkään naisten ja toisten miesten seksuaalisella hallinnalla, vaan osoittamalla olemalla kova työmies. Tästä seurasi se, että miehen yhteisöllisen arvostuksen uhkana olikin agraariyhteiskunnassa enemmän keskenkasvuisen pojan kuin naisen symbolinen asema.

Stubbin kesäinen pukuvalinta ei siis rikkonut ainoastaan klassisen miesmuodin normeja, vaan myös pyrkii aktiivisesti irti Kalle Päätalonkin maalaamasta mieskuvasta.

JiriNieminen
Tampere

Kirjoittaja on 40-vuotias yhteiskuntatieteiden tohtori, sosiologisesti suuntautunut politiikan tutkija ja yhteiskunnallinen aktiivi, joka liioittelee, härnää, väärinymmärtää ja pahoittaa mielensä Uuden Suomen blogipalvelun parhaimpia perinteitä noudattaen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu