Superkomissaari = salkuton ministeri

Yle uutisoi eilen entisen kokoomuslaisen pääministeri Jyrki Kataisen saavan "superkomissaarin" tehtävät sikäli kun Jean-Claude Junckerin uusi komissio saa luottamislauseen europarlamentilta.

En tiedä kuka on keksinyt uuden poliittisen käsitteen: superkomissaari.

Mutta kansankielessä Katainen olisi uudessa komissiossa salkuton ministeri.

Suomen poliittisessa järjestelmässä salkuttomiksi ministeriksi kutsuttiin valtioneuvoston jäseniä, jotka on otettu mukaan täytteeksi, jotta poliittinen tasapaino säilyisi eri hallituspuolueiden välillä. Heillä ei ollut omaa ministeriötä ja vastuualuekin oli enemmän tai vähemmän hämärä.

Suomessa nykyisen perustuslain mukaan salkuttomia ministereitä ei enää voida nimittää valtioneuvostoon.

Euroopan komissiossakin salkuttomien ministereiden eli superkomissaarien ensisijainen tehtävä on toimia täytteenä: pitää yllä parlamentaarista jakoa sosialististen ja ei-sosialististen puolueiden välillä ja ennen kaikkea noudattaa EU:n perussopimusta, jonka mukaan jokaiselle jäsenvaltiolla on oltava oma komissaari vaikka väkisin. Olkoon sellaiselle käyttöä eli ei.

Virallisesti superkomissaarien sanotaan olevan komission puheenjohtajan henkilökohtaisia neuvonantajia tai varapuheenjohtajia (joita yhteensä tulisi olemaan kuusi tai seitsemän, mikä jo kertoo sen, että kovin merkittävästä tehtävästä ei voi olla kyse).

Luonnollisesti komission puheenjohtajalla ja komissaareilla on myös oikeita neuvonantajia, siis sellaisia, jotka on valittu pätevyyden perusteella, ei poliittisina virkanimityksinä.

Siksi onkin ehkä ihan hyvä, että Kataisesta tuli superkomissaari eikä vaikkapa talouskomissaaria, joka oikeasti pääsisi vaikuttamaan Euroopan unionin talouspoliittisiin linjoihin.

Olli Rehn talouskomissaarina antoi jo tarpeeksi vakuuttavan näytteen suomalaisen oikeiston talousosaamisesta ja eurokriisin hoidosta, kuten viikonlopun Helsingin Sanomissa jälleen yksi Nobel-palkittu taloustieteilijä vaihteeksi totesi.

JiriNieminen
Tampere

Kirjoittaja on 40-vuotias yhteiskuntatieteiden tohtori, sosiologisesti suuntautunut politiikan tutkija ja yhteiskunnallinen aktiivi, joka liioittelee, härnää, väärinymmärtää ja pahoittaa mielensä Uuden Suomen blogipalvelun parhaimpia perinteitä noudattaen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu