Iso-Britannia hajoamassa oikeistolaiseen politiikkaansa

Gallupien mukaan ensimmäistä kertaa skotlantilaisten enemmistö kannattaa eroa Iso-Britanniasta, Skotlannin julistautumista itsenäiseksi valtioksi.

Skotlantilaisten itsenäisyyshalukkuus on kasvanut sitä mukaan, mitä oikeistolaisempaa politiikkaa Lontoossa ollaan harjoitettu. Skotlannissa työväenpuolueella on edelleen vankka kannatus.

Lontoossa pääministeri David Cameron on suorastaan ruokkinut skotlantilaisten itsenäistymishaluja ajamalla alas hyvinvointivaltiota ja harjoittamalla oikeistolaista talouspolitiikkaa. Kaiken lisäksi Cameron päätti pelata upporikasta ja rutiköyhää ja äänestyttää maansa jäsenyydestä Euroopan Unionissa vaatien populistisesti sopimusehtojen tarkastamista.

Jos skotlantilaiset äänestävät itsenäistymisen puolesta, on sillä vähintäänkin mielenkiintoisia seurauksia:

Skotlanti todennäköisesti tulee hakemaan Euroopan Unionin jäsenyyttä, mutta Englanti tulee eroamaan siitä. Niin ikään työväenpuolue heikkenee edelleen Englannissa ja maasta tulee yksi Euroopan oikeistolaisimmista ja sisäänpäin kääntyneimmistä valtioista, jossa lähinnä konservatiivinen oikeisto ja radikaalioikeisto ottavat yhteen. Pidemmän päälle tämä ei olisi edes Lontoon kuuluisten pankkiirien etu.

Keskustelu Irlannin yhdistymisestä saneen tulta alleen.

Espanjassa katalonialaiset alkavat vaatia täyttä itsenäisyyttä, samoin baskit.

JiriNieminen
Tampere

Kirjoittaja on 40-vuotias yhteiskuntatieteiden tohtori, sosiologisesti suuntautunut politiikan tutkija ja yhteiskunnallinen aktiivi, joka liioittelee, härnää, väärinymmärtää ja pahoittaa mielensä Uuden Suomen blogipalvelun parhaimpia perinteitä noudattaen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu