Profeministi maanpuolustuskorkeakoulun professoriksi

Tänään tuli vihdoin ja viimein julkiseksi tieto siitä, että maanpuolustuskorkeakoulun sotilassosiologian professoriksi on nimitetty Svenska Handelhögskolanista vuonna 2009 filosofian tohtoriksi väitellyt Teemu Tallberg.

Hänen ohjaajanaan toimi Jeff Hearn. Sama professorisetä, joka on lanseerannut oppiaineen nimeltä kriittinen miestutkimus. Myös Tallbergia voisi luonnehtia profeministiksi.

Itse tunnen Tallbergin lähinnä siitä, että istumme yhdessä Suomen miestutkimuksen seuran hallituksessa ja väitöskirjojamme teimme osittain samaan aikaan, osallistuen joskus samoille kursseille tai seminaareihin.

Tallbergin väitöskirja käsitteli maanpuolustuksen ja sotilasorganisaatioiden sukupuolittuneita ja seksistisiä käytäntöjä. Se rakentui kahdesta tapaustutkimuksesta, joista ensimmäisessä käsiteltiin suomalaisten rauhanturvaajien sisäistä ryhmädynamiikkaa sekä suhteita paikalliseen siviiliväestöön ja kotiväkeen. Toisessa tapaustutkimuksessa tarkasteltiin puolustusvoimien tukitoimintojen uudelleenorganisointia ja sen sukupuolivaikutuksia mikrotasolla.

Tallbergin väitöskirjan mielenkiintoisin kontribuutio sotilasorganisaatioiden tutkimukselle koskee joukkokiinteyden sukupuolittuneisuutta.

Sanomattomana lähtökohtana on perinteisesti ollut se, että sotilasorganisaatio koostuu homogeenisistä heteromiehistä — tai paremminkin armeijan kurinpidollisena instituutiona on tuottanut sekalaisesta seurakunnasta seksistisesti naisia kohtaan käyttäytyviä, viinaa juovia ja itsetuhoisia heteromieskansalaisia.

Naiset ovat olleet huonommin palkatuissa avustavissa tehtävissä ilman mahdollisuutta urakehitykseen; normista poikkeavat miehet ovat olleet simputuksen kohteita.

Vaikka näennäisesti sotilaskurin rikkominen on tuomittu ylempien taholta, tosiasiallisesti on vahingollisia sukupuolittuneita käytäntöjä (alkoholin väärinkäyttöä, seksuaalista häirintää, kiusaamista, väkivaltaisuutta) katsottu sormien lävitse, koska niiden on ajateltu olevan hyväksi homososiaalisten siteiden muodostumiselle.

Samanlaisia sukupuolittuneita käytäntöjä on ollut kaikissa modernin yhteiskunnan kurinpidollisissa instituutioissa kuten vaikkapa koululaitoksessa, kirkossa tai eduskunnassa.

Suomessa vasta 1980-luvulla kiusaamisesta ja simputtamisesta alettiin puhumaan julkisesti (jos Pentti Haanpään novellikokoelma Kenttä ja kasarmi kaltaisia kulttuurituotteita ei oteta huommioon).

Onko Tallbergin rekrytoiminen sotilassosiologian professoriksi merkki siitä, että myös maanpuolustuskorkeakoulussa on hiljalleen ymmärretty, että olemme siirtyneet modernista teolliseen tuotantoon perustuneesta kuriyhteiskunnasta myöhäismoderniin moninaisuutta korostavaan kontrolliyhteiskuntaan, jossa valta toimii hyvin eri tavoin, jo neljännesvuosisata sitten.

JiriNieminen
Tampere

Kirjoittaja on 40-vuotias yhteiskuntatieteiden tohtori, sosiologisesti suuntautunut politiikan tutkija ja yhteiskunnallinen aktiivi, joka liioittelee, härnää, väärinymmärtää ja pahoittaa mielensä Uuden Suomen blogipalvelun parhaimpia perinteitä noudattaen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu