Vasemmisto-opiskelija Suomen ylioppilaskuntien liiton puheenjohtajaksi!

Huhut kulttuurimarxilaisten vallankumouksellisen ideologian levittäytymisestä suomalaisessa yhteiskunnassa eivat sittenkään taida olla liioittelua.

Viikonloppuna Suomen ylioppilaskuntien liiton liittokokouksessa valittiin ensimmäistä kertaa järjestön 93 vuotisessa historiassa sille vasemmistolainen puheenjohtajan, humanististen tieteiden kandidaatti Jari Järvenpää Tampereen yliopiston ylioppilaskunnasta.

Asiaan perehtymättömille tämä voi tulla yllätyksenä, koska kaikenmaailman benzyskowiczit ovat luoneet muisteluillaan valheellista kuvaa siitä, kuinka suomalainen ylioppilasliike olisi ollut 1970-luvulla ja vielä sen jälkeenkin, ei ainoastaan vasemmistolaisten käsissä, vaan suorastaan taistolaisten temmellyskenttänä.

Tosiasiassa esimerkiksi punaisena yliopistona pidetyn Tampereen yliopiston ylioppilaskunnan edustajistossa läpi 1970-luvun Tampereen opiskelevat oikeistonuoret (TOON) oli suurin ryhmä.

Vasemmistoenemmistöiseksi (sikäli kun sosiaalidemokraattiset opiskelijat lasketaan vasemmistoon kuuluvaksi) edustajistosta tuli vuonna 1972, ja tuolloinkin vain muutaman paikan turvin. 1960-luvun lopulla Tampereen yliopiston ylioppilaskunnan edustajisto oli porvarillisempi kuin suomalainen yhteiskunta keskimäärin. Vasta vuonna 2011 Vasemmisto-opiskelijoista tuli Tampereen yliopiston ylioppilaskunnan edustajiston suurin ryhmä.

Muualla Suomessa yliopistojen ylioppilaskunnat ovat olleet vielä vähemmän vasemmistolaisia. Tosin esimerkiksi Helsingissä taistolaiset olivat vielä enemmän niskanpäällä saarislaisia vasemmistolaisen opiskelijaliikkeen sisällä kuin Tampereella.

Tämä johtui siitä, että työläisperheissä kasvaneet nuoret äänestivät yleensä enemmistökommunisteja kuten vanhempansa, kun taasen suomalaisen yläluokan ja ylemmän keskilluokan vesat halusivat tehdä isänmurhaa kannattamalla vähemmistökommunisteja. Helsingin yliopisto oli — ja on edelleen — elitistisempi kuin Tampereen yliopisto.

Siksi vasemmisto-opiskelijoiden Järvenpään valintaa voi pitää historiallisena.

JiriNieminen
Tampere

Kirjoittaja on 40-vuotias yhteiskuntatieteiden tohtori, sosiologisesti suuntautunut politiikan tutkija ja yhteiskunnallinen aktiivi, joka liioittelee, härnää, väärinymmärtää ja pahoittaa mielensä Uuden Suomen blogipalvelun parhaimpia perinteitä noudattaen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu