Kolme vaihtoehtoista ässää kesälle 2015

Keskustalainen hallitustunnustelija Juha Sipilä julisti toukokuun alkupuolella maahan muodostettavan kolmen ässän hallituksen. Sillä hän veljellisesti viittasi tulevien hallituspuolueiden 1960-luvulla syntyneiden miespuheenjohtajien sukunimien etukirjaimiin.

Allekirjoittaneella tänä kesänä on kuitenkin kolme muuta ässää mielessä.

Ei vähiten siksi, että olen tietoisesti pyrkinyt irtautumaan päivänpolitiikan seuraamisesta liian intohimoisesti, koska olen ollut niin harmissani isänmaamme puolesta. Kolmen ässän hallitus on tekemässä kaiken päinvastoin kuin mikä olisi Suomen etu: eläkeläisiltä, työttömiltä ja opiskelijoilta leikataan, talouskasvuun ja koulutukseen ei panosteta, mistä seuraa julkisen velka kasvu kohtuuttomaksi seuraavina vuosina, veronmaksajien rahoja lahjoitetaan saksalaisille autonvalmistajille jne.

Vaikka Suomella kokonaisuutena menee heikosti ja tulevina vuosine vielä heikommin – kiitos kurjistavan hallitusohjelman – onneksi kotikaupunkini Tampere kasvaa ja kehittyy rakennusperinteitä kunnioittaen: Kokoomuksen, SDP:n, vihreiden ja vasemmistoliiton ympärille kasattu pormestariohjelma on osoittanut toimivuutensa.

Niin ikään säilyttääkseni akateemisen viileyteni ja etäännyttääkseni itseni norsunluutorniin puolueettomaksi politiikan tutkijaksi, olen nyt kesälomalla lukenut elämänkertoja (tähän mennessä mm. Olavi Paavolaisen ja Hillary Rodham Clintonin).

Joka tapauksessa, ne kolme vaihtoehtoista ässää, joiden harrastukseen Tampere antaa erinomaiset mahdollisuudet ja pitävät mielestä pois kaikenmaailman kokoomusta kannattavat keskustalaiset ja muut perussuomalaiset ovat: saunat, sahti ja siirtolapuutarhat

Tampere on yleisten saunoja luvattu kaupunki. Rajaportin sauna on tunnetuin, onneksi harvempi turisti tietää, että vaikkapa Nekalana siirtolapuutarhassa on kesäisin niin ikään kertalämmitteinen yleinen sauna, Ylöjärven Veittijärveltä löytyy lähin avoin savusauna.

Saunominen on allekirjoittaneelle viikoittainen sosiaalinen tapahtuma tai riitti. Se kestää useamman tunnin peseytymisineen, makkaransyömisineen, saunakaljoineen sekä jutteluineen päivänpoliittisista asioista.

Kesään kuuluu myös sahti. Sen lisäksi, että Finlandia-sahtia on myynnissä ainakin neljässä eri Alkossa ympäri Tamperetta, myös Tesomalla sijaitseva Pyynikin käsityöläispanimo valmistaa ainakin kahta erilaista sahtia. Alkukesästä myös mainitulla Rajaportin saunalla järjestetään sahdin SM-kilpailun esikarsinnat. Sahtia voi valmistaa myös itse vaikkapa näillä ohjeilla.

Skotlantiin lennätetään viskituristeja ja suomalaiset matkustavat Venäjälle tai Viroon viskituristeiksi. Suomalaisten kyvyttömyys ymmärtää sitä, miten hienoja asioita isänmaastamme löytyy kun vähän penkoo perinteitä, manifestoituu kyvyttömyytenä tuotteistaa sahti, houkutella Suomeen sahtituristeja.

Kolmanneksi Tampereella sijaitsee useampi siirtolapuutarha ihmisille, jotka kaipaavat yhteisöllisyyttä sen sijaan, että asuisivat vain ja ainoastaan ydinperheideologian vankeina poroporvarillisessa omakotitaloissa. Itse olen käynyt tänä kesänä vierailemassa useammalla siirtolapuutarha-alueella ja harkinnassa on nyt oman mökin hankkiminen. Tampereella niiden hinnat ovat vielä kohtuullisia verrattuna vaikkapa Helsinkiin.

Saunomisen ja sahdinjuonnin lisäksi olen vasta näin aikuisiällä ymmärtänyt kuinka hienoa ja rentouttavaa touhua puutarhanhoito voikaan olla – tai sitten alan vaan keski-ikäistyä.

Hyvää kesää kaikenmaailman palleroille!

JiriNieminen
Tampere

Kirjoittaja on 40-vuotias yhteiskuntatieteiden tohtori, sosiologisesti suuntautunut politiikan tutkija ja yhteiskunnallinen aktiivi, joka liioittelee, härnää, väärinymmärtää ja pahoittaa mielensä Uuden Suomen blogipalvelun parhaimpia perinteitä noudattaen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu