Humanisteilta rahat pois!

Hillary Rodham Clintonin kirjoittaa omaelämänkerrassa Tahtonainen muun muassa vastustaneensa republikaanien ajamaa esitystä, joka olisi leikannut radikaalisti humanististen alojen koulutusohjelmia Yhdysvalloissa 1990-luvun lopulla. Rouva Clinton halusi omien sanojensa mukaan puolustaa amerikkalaista kulttuuria.

Onneksi porvarillisessa Suomessa ei ole rouva Clintonin kaltaista voimahahmoa puolustamassa isänmaata. Nykyhallitus voi vapaasti ajaa alas humanististen alojen korkeakoulutuksen.

Mitä hyöytä jostain historiantutkimuksesta on ollut Suomelle ja ihmiskunnalle?

Sitä tikulla silmään, joka vanhoja muistelee.

Olen vakuuttunut, että maailmassa olisi vähemmän sotia, jos ei olisi historioitsijoita muistuttamassa vanhoista "vääryyksistä". Nykyinen puolustusministeri Jussi Niinistö on tunnetusti humanisti ja historioitsija.

Kyllä lähiöbaarien olutkulttuurin pitäisi riittää!

Niin ikään välillä tuntuu, että kaikki julkisuudessa raflaavimpia tai sekopäisempiä näkemyksiä esittävillä on tausta humanistina, erityisesti Venäjän kielen ja kulttuurin tutkijoina.

Kirkkoslaavista väitellyt Jussi Halla-aho on itse oikeutettu esimerkki tällaisesta huuhaahumanistista, mutta ne, joille hän on liian ilmiselvä esimerkki niin Helsingin vihreä apulaispormestari Anni Sinnemäki, länsimaiden perikadosta kirjoittanut emeritusprofessori Timo Vihavainen, kohudosentti Johan Bäckman tai Uuden Suomen puheenvuorossa aktiivisesti kirjoittava Arto Luukkainen ovat myös valmistuneet jonkinlaisesta venäjänkielen ohjelmasta Helsingin yliopiston humanistisesta tiedekunnasta.

Miksi tutkia kuolleita kieliä tai ikiaikaisen perivihollisen kulttuuria (joka on de facto vain ja ainoastaan tuotantosuhteiden heijastumaa ideologisessa ylärakenteessa).

Käsittääkseni myös juhannusyönä Facebookissa Naisasialiitto Unionin sivuilla lasten raiskaamisesta fantasioinut ja "isänmaallisissa" piireissä viihtyvä essesisti Timo Hännikäinen on jonkin sortin humanisti.

Suomen kieltä osataan tässä kaikki ihan tarpeeksi ilman sen tutkimustakin verorahoilla, tai miksi ei kirjoitettaisi tulevaisuudessa englanniksi!

Ehdotankin, että sikäli kun perusporvarihallitus ohjeistaa opetusministeriötä kiristämään korkeakouluja, tehdään se lakkauttamaan tai vähentämään humanististen alojen rahoitusta samalla tavoin kuin republikaanit yrittivät tehdä Yhdysvalloissa kaksikymmentävuotta sitten. Maailmasta tulisi parempi paikka – ainakin jos nämä rahat siirretään tamperelaisille yhteiskuntatieteilijöille.

Toukokuussa Tampereella tarkastettu psykologian väitöskirja osoittaa, että humanistit ovat yhdessä lääkäreiden ja kasvatustieteilijöiden kanssa maailmankuvaltaan irrationaalisempia ja idealistisempia kuin yhteiskuntatieteilijät, luonnontieteilijät ja tekniikan alan korkeakoulutetut, jotka ovat maailmankuvaltaan rationaalisia ja materialisteja.

Humanistit ovat myös poliittisesti enemmän oikealla kuin vasemmistolaiset yhteiskuntatieteilijät.

JiriNieminen
Tampere

Kirjoittaja on 40-vuotias yhteiskuntatieteiden tohtori, sosiologisesti suuntautunut politiikan tutkija ja yhteiskunnallinen aktiivi, joka liioittelee, härnää, väärinymmärtää ja pahoittaa mielensä Uuden Suomen blogipalvelun parhaimpia perinteitä noudattaen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu