SRV-yhtiöiden rooli Rosatomin ydinvoimalahankkeessa

Se on kutakuinkin selvää, että valtiovalta käytti niin sanotusti omistajaohjausta siihen, että energiayhtiö Fortum lähti rahoittamaan kannattamatonta ydinvoimalahanketta Pyhäjoelle.

Niin keskustan Juha Sipilä, perussuomalaisten Timo Soini kuin kokoomuslainen Alexander Stubb olivat sitoneet poliittisen uskottavuutensa kyseiseen ydinvoimalahankkeeseen. Heidän oli mahdotonta myöntää, ei ainoastaan olevansa, vaan myös olleensa väärässä jo vuosikaudet sotiemme veteraanien uhrilahjana puolustaman maan energiapolitiikan suunnasta.

He mieluummin ostavat veronmaksajien rahoilla ydinvoimalan vuosisataiselta periviholliselta, joka on aina antanut ankarimman iskun, kuin olivat tunnustaneet olevansa erehtyväisiä äänestäjilleen.

Mielenkiitoisempaa kuitenkin on rakennusyhtiö SRV:n rooli Rosatomin ydinvoimalahankkeessa. Fortumin lisäksi SRV tuli kuin vahingossa pelastamaan kyseistä hanketta.

Seuraavat tosiasiat tiedämme:

(1) SRV:llä on lukuisia rakennushankkeita Venäjällä.

(2) Venäjän viranomaisilla on tapana kiristää siellä toimivia yrityksiä (vaikka sitä ei myönnetä).

(3) SRV:n Venäjän hankkeilla ei mene kauhean hyvin (kuten päivän Kauppalehti uutisoi) ja niillä menee vielä huonommin, jos Vladimir Putinin hallinnon kanssa ei tee yhteistyötä, koplaa asioita.

(4) SRV:n pääomistaja ja vuorineuvos Ilpo Kokkila toimi myös Elinkeino elämän keskusliiton hallituksen puheenjohtajana viime vuoden loppuun asti.

(5) Elinkeinoelämän keskusliitolla on nykyiseen perusporvarihallitukseen läheiset suhteet: EK:n jäsenyritykset tunnetusti rahoittavat kokoomuksen ja keskustan vaalikampanjointia.

(6) Perusporvarihallitus on pelannut kuuliaisesti Elinkeinoelämän keskusliiton pussiin niin sanotuissa yhteiskuntasopimusneuvotteluissa.

No, lopun voitte päätellä itse…

JiriNieminen
Tampere

Kirjoittaja on 40-vuotias yhteiskuntatieteiden tohtori, sosiologisesti suuntautunut politiikan tutkija ja yhteiskunnallinen aktiivi, joka liioittelee, härnää, väärinymmärtää ja pahoittaa mielensä Uuden Suomen blogipalvelun parhaimpia perinteitä noudattaen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu