Maahanmuuttokriittisen liikkeen kolme virhettä

Vaikka Suomessa niin sanottulla maahanmuuttokriittisellä liikkeellä on kieltämättä ollut vaikutusta keskusteluilmapiiriin, on viimeisten kuukausien käytännön politiikka osoittanut sen, ettei sillä ole tosiallista vaikutusvaltaa suomalaisessa politiikassa.

Kaiken lisäksi sillä kritiikillä, mitä liike esitti hetki sitten (esimeriksi perheenyhdistämisten ehtojen kiristäminen, jolla olisi vaikutusta ehkä muutamiin kymmeniin ihmisiin, korkeintaan pariin sataan useamman vuoden aikana), ei ole mitään relevanssia enää nykytilanteessa, jossa Suomeen on arvioitu saapuvan pelkästään loppuvuoden aikana yli kymmenentuhatta turvapaikanhakijaa.

Politiikan tutkijan pika-analyysi on se, ettei maahanmuuttokriittinen liike ole kyennyt saamaan itselleen liittolaisia muualta kuin perussuomalaisesta puolueesta, jos aina sieltäkään. Timo Soinin suhde maahanmuuttokriittiseen liikkeeseen on opportunistinen.

Saksalaisen politiikan teoreetikon Carl Schmittin mukaan politiikan taito on kyky tehdä ero ystävän ja vihollisen välillä: muodostaa liittoumia oikealla hetkellä oikeaan aikaan ja valita vihollisensa huolellisesti. Maahanmuuttokriittinen liike ei ole kyennyt kokoamaan laajempaa koalitiota politiikkansa taakse, mikä olisi ollut edellytyksenä menestyksellisyydelle.

Seuraavassa esittelen kolme virhettä, jotka liike teki jo samoihin aikoihin kun se alkoi puhumaan maahanmuuttokritiikistä roturealismin sijaan ja nauttimaan korkeampaa kannatusta.

 

Ateistiksi julistautuminen

Politiikassa ei kannattaa ilmoittaa olevansa ateisti, ei ainakaan jos on maahanmuuttokriittinen. Tähän on useita syitä. Ensinnäkin perussuomalaisissa uskovat äänestäjät muodostavat merkittävän ryhmän. Toiseksi poliitikko säästyy monilta kiusallisilta kysymyksiltä kun hän julistaa olevansa uskovainen. Esimerkiksi Timo Soinin onnistuu kiertämään kysymykset rasismista ja seksismistä sanomalla olevansa katolilainen. Toimittajat eivät uskalla tehdä jatkokysymyksiä.

Maahanmuuttokriittisen liikkeen keulakuvaksi noussut blogisti ja nykyinen europarlamentaarikko Jussi Halla-aho sekä kohukansanedustaja Olli Immonen olisivat päässeet helpommalla julkisuudessa, jos he eivät olisi julistautuneet varhaisissa kirjoituksissaan ateisteiksi.

Maahanmuuttokriittisen liikkeen keskeiset väitteet (esimerkiksi kulttuurien olemuksellisista eroista) ovat myös sen verran ristiriitaisia ja ongelmallisia tieteellisellä metodilla tai pelkällä järkeä käyttäen tarkasteltuna, että se tarvitsee jonkinlaisen uskonnollisen ulottuvuuden liimaksi.

No, käsittääkseni ainakin Immonen on sittemmin myöntänyt olevansa enemmänkin tunneihminen: maahanmuuttokritiikin lähtökohta onkin kansallisuustunne. Oma lukunsa on diskurssi kulttuurikristillisyydestä, jota ateisteiksikin julistautuneet maahanmuuttokriitikot harjoittavat.

 

Hetero(seksismi)

Unelmoimalla julkisesti naispuolisen poliittisen vastustajansa joutumisesta raiskatuksi tai homon päähän ampumisella Tehtaankadulla voi päästä Helsingin kaupunginvaltuustoon tai kansanedustajaksi. Suomessa on sen verran kastraation pelosta ja heikosta itsetunnosta kärsiviä miehiä, että ääniä vaaleissa kyllä tulee kohtalaisesti väkivaltafantasioista kirjoittamalla.

Mutta kun ministeripaikkoja aletaan jakamaan, niin puolueen puheenjohtaja voikin vihjata jo vuotta aikaisemmin, että mitä jos lähtisitkin istumaan europarlamenttiin.

Länsi-Euroopassa maahanmuuttokriittinen liike on onnistunut vakiinnuttamaan asemansa nimenomaan vähentämällä seksististä ja homofobista kieltä. Suomessa perussuomalaisten nuorten Sebastian Tynkkysellä on ollut tähän kova pyrkiminen, mutta vaikkapa Halla-ahon entiset synnit painavat sen verran paljon, ettei Tynkkysen avaukset ole kovin uskottavia.

 

Sosiaalidemokraattien leimaaminen vihollisiksi

Maahanmuuttokriittisen liikkeessä on ajateltu, että oikeisto olisi sen potentiaalinen liittolainen, vasemmisto vihollinen. Halla-aho kirjoitti sosiaalidemokraateista alhaisina matelijoina jne.

Tutkimusten mukaan kuitenkin sosiaalidemokraattien kannattajat vastustavat maahanmuuttoa perussuomalaisten jälkeen eniten.

Maahanmuuttokriittisen liikkeen puoluepoliittisen näkemykset ovat muutenkin ristiriitaisia politiikan tutkijan silmin. Maahanmuuttokriittinen liike syntyi aikana, jolloin maassa oli keskustan ja kokoomuksen muodostama porvarihallitus, joka yritti liberalisoida Suomen maahanmuuttopolitiikkaa. Nyt perussuomalaiset tekevät hallituksessa yhteistyötä samojen puolueiden kanssa. Niin ikään Halla-aho on kirjoittanut siitä, kuinka liberaali maahanmuuttopolitiikka ja hyvinvointivaltio eivät sovi yhteen, on valittava jompikumpi. Miksi sitten maahanmuuttokriittisessä liikkeessä vastustetaan sosiaalidemokraattista hyvinvointivaltiota, vaikka sen puolustaminen olisi mahdollista sitoa maahanmuuttovastaiseen diskurssiin?

 

Yhteenveto

Leukojen louskuttaminen tai nettikirjoittaminen on eri asia kuin toimeen ryhtyminen. Blogikirjoittaja ei välttämättä ole hyvä lainsäätäjä tai liittosuhteita taitavasti luova poliitikko.

Liittolaisia maahanmuuttokriittisen liikkeen olisi haettava mieluummin poliittisesta vasemmistosta kuin oikeistoa, julistauduttava sosiaalidemokraattisen hyvinvointivaltion kannattajiksi ja suomalaisen työväestön puolustajiksi. Niin ikään rationaalisuuteen viittaamisen sijaan olisi enemmän käytettävä tunteisiin ja imaginaatioon viittaavaa puhetta.

Nämä asiat huomioon ottaen epäilenkin Jumalaan uskovan ja tieteellisen metodin kieltävän kansanedustaja Laura Huhtasaaren nousevan hiljalleen maahanmuuttokriittisen tai roturealistisen liikkeen uudeksi tähdeksi, ja lopulta perussuomalaisten uudeksi puheenjohtajaksi kun Soini terveydellisistä syistä ilmoittaa eroavansa puolueen kannatuksen notkahdettua.

Se olisi myös loogista verrattuna länsieurooppalaisten populististen puolueiden kehitykseen, kuten Suomen turkulainen politiikan tutkija Laura Parkkinen on osuvasti todennut.

JiriNieminen
Tampere

Kirjoittaja on 40-vuotias yhteiskuntatieteiden tohtori, sosiologisesti suuntautunut politiikan tutkija ja yhteiskunnallinen aktiivi, joka liioittelee, härnää, väärinymmärtää ja pahoittaa mielensä Uuden Suomen blogipalvelun parhaimpia perinteitä noudattaen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu