Tutkimus Uuden Suomen Puheenvuoron poliitikkoblogeista, osa 3

Taulukoin viime keväänä tänne Uuden Suomen Puheenvuoro -blogipalveluun kirjoittaneiden miespuolisten kansanedustajaehdokkaiden iän, vaalipiirin, ammatin / tittelin ja puolueen.

Näistä muuttujista tein seuraavanlaisia huomioita:

 

Kansanedustajiksi valitut

Lähes joka neljäs kirjoittaja oli perussuomalainen ja perussuomalaisten kirjoittajien joukosta tultiin eniten valituiksi eduskuntaan, noin kolmetoista kertaa suuremmalla todennäköisyydellä kuin vasemmistoliiton kirjoittajien keskuudesta, joista vain yksi US:ään kirjoittajista valittiin.

Toisin sanoen, Uusi Suomi media-alustana on epävasemmistoliittolainen tai jokin formaatissa suosii perussuomalaisia (jos ette vielä sitä huomanneet).

Myös vihreät ja kokoomuslaiset kirjoittajat menestyivät hyvin. Voisi sanoa, että perussuomalaisen isomman kuplan lisäksi Uuden Suomen blogipalvelussa vaikuttaa pienempi sinivihreä kupla.

Suhteessa puolueen kannatukseen kristillisdemokraattien miespuoliset ehdokkaat olivat ahkerimpia kirjoittajia ja kaikki valituksi tulleet KD:n mieskansanedustajat kirjoittivat US:ään. Tosin KD:n listalta miespuolisia kansanedustajia valittiin ainoastaan kaksi.

 

Ikä

Kirjoittajien ikä keskimäärin oli hieman yli 40 vuotta. Keskustan ja vihreiden kirjoittajat olivat nuorimpia, SDP:n ja kristillisdemokraattien vanhimpia.

 

Vaalipiiri

Yli puolet kirjoittajista oli Helsingin tai Uudenmaan vaalipiiristä. Pelkästään Uudenmaan vaalipiiristä kirjoittajia oli yhtä paljon kuin muualta Suomesta yhteensä, ruuhka-Suomea (eli pääkaupunkiseudun lisäksi Pirkanmaan ja Varsinais-Suomen vaalipiirejä) lukuun ottamatta.

Uuden Suomen Puheenvuoro -blogipalvelu on siis ”etelän media”, vaikka se on ennen kaikkea sen lukijoiden oma media-alusta.

Huomasimme jo twitterin käyttöä eurovaaleissa käsitelleessä vuodentakaisessa tutkimuksessa, että maakunnissa ei käytetä sosiaalista mediaa kampanjoinnissa, vaikka kaiken järjen nimenomaan pitkien etäisyyksien syrjäseudulla se säästäisi aikaa, vaivaa ja rahaa.

Kuvaavaa on, että keskustankin Uuden Suomen Puheenvuoro -blogipalveluun kirjoittaneista miespuolisista ehdokkaista joka neljäs oli helsinkiläinen. Samasta syystä suhteellisesti US oli jopa huonompi kampanjointialusta keskustalaisille kuin vasemmistoliiton ehdokkaille.

Niin ikään vasemmistoliiton kirjoittajista useampi kuin joka neljäs oli uusimaalainen, vaikka nimenomaan Uudenmaan vaalipiiri on puolueelle vaikein.

Taulukointia tehdessäni aloin myös ymmärtämään miksi Teuvo Hakkarainen ja tuhmista puheistaan tunnettu Toimi Kankaanniemi tulivat valituiksi kansanedustajiksi: kyse oli tarjonnan puutteesta Keski-Suomesta, ainakin jos ihmiset hakivat tietoa ehdokkaiden mielipisteistä Uuden Suomen Puheenvuoro -blogipalvelua käyttäen.

 

Ammatti / titteli

Kristillisdemokraattien ja Perussuomalaisten kirjoittajissa oli eniten poliittisia broilereita, eli käytännössä istuvia kansanedustajia, tai eduskunta-avustajia, poliittisia sihteereitä jne.

Kirjoittajien titteleitä katsoessa perussuomalaiset näyttäytyvät kaikkea muuta kuin protestipuolueena.

Suosittuja ammattinimikkeitä puolueiden keskuudessa yli puoluerajojen olivat muun muassa toimittaja, opettaja, yrittäjä. Perinteisiä työläisammatteja joukossa oli suhteellisen vähän, samoin titteli opiskelija oli yllättävän epäsuosittu.

JiriNieminen
Tampere

Kirjoittaja on 40-vuotias yhteiskuntatieteiden tohtori, sosiologisesti suuntautunut politiikan tutkija ja yhteiskunnallinen aktiivi, joka liioittelee, härnää, väärinymmärtää ja pahoittaa mielensä Uuden Suomen blogipalvelun parhaimpia perinteitä noudattaen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu