Miksi perussuomalaisten kannatus tippuu – ovatko äänestäjät tyhmiä?

Suomen poliittisessa järjestelmässä on normaalia, että hallituspuolueiden kannatus alkaa hupenemaan jossain vaiheessa vaalikautta.

Mutta kevään eduskuntavaaleista on vasta kuusi kuukautta aikaa ja sekä Ylen että Helsingin Sanomien kannatusmittausten mukaan perussuomalaisten kannatus on lähes puolittunut.

Mistä tämä johtuu? Kuinka äänestäjät voivat käyttäytyä kuin tuuliviirit maassa, jossa on kuitenkin yksi maailman parhaimmista koulujärjestelmistä.

Kyse ei voi olla hallituksen talouskuripolitiikasta. Se on äänestäjien tahdon mukainen.

Ennen vaaleja kaikki puolueet lukuun ottamatta vasemmistoliittoa ilmoittivat, että valtio laitetaan talouskuurille, menoja leikataan 6–10 miljardia.

Niin ikään kun puolueet vasemmistoliittoa lukuun ottamatta myötäilivät ajatusta, että veroja ei koroteta tai armeijalta tai poliisilta leikata. Näin ollen ei pitäisi tulla yllätyksenä, että leikkauskohteina ovat silloin sosiaaliset tulonsiirrot: työttömyysturva, eläkkeet, opintotuki jne.

Vasemmistoliiton linja sai täystyrmäyksen äänestäjiltä.

Toiseksi jopa perussuomalaisia äänestäneiden pitäisi peruskoulun yhteiskuntaopin ja historian tunneilta tietää Suomen historiasta se, että rintamalta kotiutuneet veteraanit aloittivat 1950-luvulla toisen sodan (mikä huipentui vuoden 1956 yleislakkoon).

Tämän työvoiman ja pääoman välisen kamppailun ansiosta suomalainen työväestö sai itselleen vaikkapa ylityökorvaukset, viikonloppulisät ja sairauspäivärahan; Suomeen muodostui lumpenproletariaatin tilalle työtä tekevä ja suhteellisen varaus keskiluokka.

Tämä sota jatkuu edelleen: aina kun maahan äänestetään oikeistohallitus, yrittää se työreformia, mikä on siis eufemismi sotiemme veteraanien kamppailemien oikeuksien alasajolle.

Kun äänestäjät keväällä kopissa piirsivät mieluummin perussuomalaisen kuin sosiaalidemokraatin vaalinumeron, niin sitä sai mitä tilasi: perusporvarihallituksen, joka leikkaa palkkapussistasi.

Hallituksen suunnittelemat pakkolait eivät voi olla syy perussuomalaisten kannatuksen laskuun.

Kolmanneksi on väitetty, että perussuomalaisten kannatuksen lasku olisi seurasta siitä, että puheenjohtaja Timo Soini heti ensitöikseen meni allekirjoittamaan Kreikan kolmannen tukipaketin, suomalaisten veronmaksajien rahojen siirtämisen Kreikkaan.

Mutta jos tarkkaan seurasi vaalitenttejä, niin Soini kiersi kysymyksen Kreikan kolmannesta tukipaketista tai siis luulisi, että suomalaiset äänestäjät ymmärtävät sen verran politiikkaa, että tajuavat kiertelevän vastauksen tarkoittavan myöntymistä.

Vuoden 2011 eduskuntavaalien alla Soini selvästi sanoi, ettei perussuomalaiset suostu Kreikan silloiseen toiseen tukipakettiin – samalla tavoin piti sanansa, perussuomalaiset jäi oppositioon.

On totta, että me politiikan tutkijat kutsuimme ennen vaaleja perussuomalaisia populistipuolueeksi, mikä sai kaiken maailman reijotossavaiset kiihdyksiin ja hyökkäämään tutkijoita vastaan. Me vain yritimme sanoa, että pettymyksiä voi tulla, jos lupaa täysin ristiriitaisia asioita tyyliin, että valtio samaan aikaan lopettaa velkaantumisen ja lisää sosiaalisia tulonsiirtoja tai samaan aikaan yrityksille pitäisi saada halvempaa työvoimaa mutta työntekijöille pitäisi maksaa korkeampaa palkkaa jne. Vaikka koko kehitysapu olisi lakkautettu, olisi siitä tullut vain kymmenys äänestäjille luvatuista valtiontalouden leikkauksista.

Mutta en haluaisi myöskään sanoa, että suomalaiset äänestäjät olisivat tyhmiä.

Siksi kehotankin niitä, jotka äänestivät viime keväänä perussuomalaisia, tekemään myös niin jatkossakin tai ainakin gallupeissa edelleen ilmoittavan kannattavansa perussuomalaisia.

Ei siitä mitään tule, jos kansalaiset vaihtavat äänestämäänsä puoluetta joka välissä tai osoittavat poliitikoille epäluottamuslauseen, kun nämä harjoittavat täsmälliseen sellaista politiikkaa kun lupasivat ennen vaaleja äänestäjilleen, ja äänestäjät äänestivät heitä.

JiriNieminen
Tampere

Kirjoittaja on 40-vuotias yhteiskuntatieteiden tohtori, sosiologisesti suuntautunut politiikan tutkija ja yhteiskunnallinen aktiivi, joka liioittelee, härnää, väärinymmärtää ja pahoittaa mielensä Uuden Suomen blogipalvelun parhaimpia perinteitä noudattaen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu