Brexitissä on kyse työvoiman ja pääoman ristiriidasta

Iso-Britannian mahdollisesta EU-erossa (tai perussuomalaisittain ilmaistuna erosta EU:sta) on kyse työvoiman ja pääoman välisestä ristiriidasta, ei esimerkiksi maahanmuutosta, vaikka suomalaiset tiedotusvälineet ovat kaikin keinoin yrittäneet välttää keskustelua sen todellisista syistä, kuten nuorempi tutkija Antti Ronkainen on osoittanut.

Pääomapiireille Euroopan unionin itälaajentuminen (tai perussuomalaisittain ilmaistuna laajentuminen itään) ei ainoastaan avannut halpatyömarkkinat kuuliaiselle, ahkeralle ja oikeudettomalle työvoimalle, vaan se tiesi myös englantilaisen ammattiyhdistysliikkeen loppua.

Lisäksi Lontoossa ja Englannin suurkaupunkien asuntojen arvot ovat nousseet räjähdysmäisesti, mikä niin ikään hyödyttää koroilla eläviä pääomapiirejä ja riistää työväenluokkaa.

Englantilaiset konservatiivit ovat tähän mennessä yrittäneet ratsastaneet kaksilla rattailla. Toisaalta he edustavat pääomapiirejä ja ovat kiistattomasti hyötyneet Euroopan uninoin itälaajentumisesta, mutta samaan aikaan olleet vastustavinaan Euroopan unionia, koska tietävät potentiaalisten äänestäjien haluavan kuulla kovaakin kritiikkiä Euroopan unionia kohtaan.

Radikaalioikeiston nousun jälkeen englantilaisten konservatiivien strategia muuttui hevosenleikiksi, ja nyt omat koirat ovat puremassa. Ja se on ihan oikein:

Kun Iso-Britannia eroaa Euroopan unionista; pääoman, palveluiden, tavaroiden ja työvoiman vapaata liikkuvuutta aletaan rajoittamaan; ammattiyhdistysliike saa jälleen jalansijaa saarivaltakunnassa ja pääsee määrittelemään työvoiman hintaa; Lontoon asuntojen hinnat alenevat hiilikaivostyöntekijöillekin kohtuullisiksi; Skotlanti eroaa unionista ja käynnistää omat neuvottelunsa liittyäkseen Euroopan unioniin; David Cameron toimittaa hallituksensa eronpyynnön (perussuomalaisittain ilmaistuna pyynnön eroamisesta) kuningattarelle; työväenpuolueen Jeremy Corbysta tulee uusi pääministeri ja monarkia lakkautetaan.

JiriNieminen
Tampere

Kirjoittaja on 40-vuotias yhteiskuntatieteiden tohtori, sosiologisesti suuntautunut politiikan tutkija ja yhteiskunnallinen aktiivi, joka liioittelee, härnää, väärinymmärtää ja pahoittaa mielensä Uuden Suomen blogipalvelun parhaimpia perinteitä noudattaen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu