Sosiaalidemokraatit kapitalismin pelastajina Brexitin jälkeen?

Karl Marxin vuonna 1848 kirjoittamassa Kommunistisessa manifestissa ennustettiin kapitalistisen järjestelmän sortuvan omaan mahdottomuuteensa. Marxin mukaan kapitalismi tuhoaa itse ne kaikki pyhät arvot, joihin se on perustunut; suuryritykset syövät pienet pois markkinoilta.

Marxia on arvosteltu siitä, että hän ei kyennyt ennustamaan kapitalistisen järjestelmän kykyä uudistaa valtasuhteita kriisien myötä siten, että kapitalismin kriisit ovatkin vahvistaneet kyseisetä talousjärjestelmää enemmän kuin kyseenalaistaneet sen.

Länsimaissa kapitalismin pelastukseksi koituivat jo 1900-luvun alussa sosiaalidemokraattien ja konservatiivien liitto, joka keksi hyvinvointivaltion. Niin ikään yleinen ja yhtenäinen äänioikeus hillitsivät vallankumouksellisten mielialojen leviämistä kansanjoukkojen keskuuteen.

Toisen maailmansodan jälkeen Marshall-avun lisäksi Yhdysvallat rahoitti sosiaalidemokraattisia puolueita kommunismin vastaisessa taistelussa. Suomessakin sosiaalidemokraatit ja kommunistit kävivät 1950-luvulla ankaraa kamppailua ammattiyhdistysliikkeen suunnasta.

Kylmänsodan jälkeen ja laman helpotettua sosiaalidemokraatit putosivat tyhjän päälle kun elinkeinoelämä ei  tarvinnut enää demareita kilpenä kommunismin vastaisessa taistelussa – tai niin ainakin näytti aluksi.

Mutta tänään eduskunnassa käydyssä keskustelussa kokoomuksen kansanedustaja Ben Zyskowicz piti todennäköisenä skenaariota, jonka mukaan Iso-Britannian työväenpuolue ottaa vaaliteemaksi uusintaäänestyksen Britannian EU-erosta sen jälkeen kun brittiläiset ymmärtävät kuinka "väärin he äänestivät", ja voitettuaan vaalit Britannia äänestää uudelleen, EU:ssa pysymisen puolesta.

Zyskowicz siis esitti, että sosiaalidemokraatit jälleen kerran pelastaisivat kapitalistiset tuotantosuhteet kun konservatiivit itsetuhoisesti ovat ajamassa puolueensa lisäksi myös Britannian talouden kriisiin. Brexit-keskustelussa "väärin äänestäminen" on ollut eufemismi kapitalistien etujen sivuuttamiselle.

Mielenkiintoista, että Suomessakin oikeistopoliitikot ja elinkeinoelämän edustajat ovat alkaneet kannattamaan Yhdysvaltojen presidentinvaaleissa republikaanien Donald Trumpin sijaan aikaisemmin nimenomaan vasemmistolaisimpina pidettyjä demokraatteja, koska Hillary Clinton on antanut vankkumattoman tukensa vapaakaupalle sekä kapitalististen tuotantosuhteiden pysyvyydelle.

JiriNieminen
Tampere

Kirjoittaja on 40-vuotias yhteiskuntatieteiden tohtori, sosiologisesti suuntautunut politiikan tutkija ja yhteiskunnallinen aktiivi, joka liioittelee, härnää, väärinymmärtää ja pahoittaa mielensä Uuden Suomen blogipalvelun parhaimpia perinteitä noudattaen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu