Miksi jopa perussuomalaiset ovat olleet hiljaa Anne Bernerin valehtelusta?

Kuka muistaa sen, kun vihreiden Heidi Hautala vuonna 2013 jäi kiinni siitä, että oli käyttänyt poliittista ohjausta asiasta vastaavana ministerinä ja pyytänyt Arctia Shippingiä olemanaan nostamassa rikosjuttua Greenpeacen aktivisteja vastaan.

Myöhemmin oikeuskansleri totesi, että Hautala ei ollut ylittänyt toimivaltaansa.

Mutta kun asia tuli ilmi, ei kestänyt kuin kolme päivää ja Hautalan poliittinen pääoma ministerinä oli käytetty loppuun. Niin poliitikot (lukuun ottamatta hänen oman puolueensa puheenjohtajaa) kuin politiikan toimittajat ja mediatalojen päätoimittajat vaativat yhteen ääneen Hautalan eroa.

Mielenkiintoista on verrata kuinka vähällä keskustalainen ministeri Anne Berner on päässyt, vaikka kaikki viittaavat siihen, että hän on harjoittanut paljon törkeämpää poliittista ohjausta suojellakseen liikemiestuttaviaan vahingonkorvausvaateilta.

Finavian edellinen johto hävisi johdannaiskaupoissa 34 miljoonaa euroa toimiin, jotka eivät edes kuuluneet kyseisen laitoksen toimialaan. Berner kuitenkin kielsi Finavian uutta hallitusta perimästä rahoja takaisin johdannaiskauppoja tehneiltä.

Greenpeacen aktivisteilta olisi ehkä saatu sakkoja karhuttua jotain satoja tai ehkä muutama tuhat euroa, mutta Bernerin suojelemat liikemiehet ovat tuhlanneet veronmaksajien rahoja kymmeniä miljoonia.

Kaiken lisäksi Berner on jäänyt jo vähintään kertaalleen kiinni valehtelemisesti tapaukseen liittyen.

Tästä kaikesta huolimatta sen enempää toiset poliitikot (lukuun ottamatta tarkastusvaliokunnan jäseniä ja joitain oppositiopuolueen edustajia, joiden ammattiin kuuluu arvostella ministereitä) kuin mediatalojen pääkirjoitustoimittajat ovat olleet ihmeellisen vaitonaisia.

Onko tähän muuta selitysmallia kuin se, että Hautala oli väärästä ja Berner oikeasta puolueesta; suurimmat mediatalot eivät halua hyökätä porvarihallitusvastaan ja tietävät pääministeri Juha Sipilän mieluummin kaatavan koko hallituksen kuin vetävän luottamuksen Berneriltä. Menee porvarihallituksen lupaamat mediatuet, eli luvatut valtion subventiot osakkeidenomistajille, hukkaan, jos alkaa liikaa arvostelemaan porvarihallitusta.

Edes perussuomalaiset, jotka ensimmäisinä olivat vaatimassa Hautalan eroa, ovat nyt olleet hiljaa. Ehkä hekin pelkäävät uusia vaaleja, jos hallitus kaadetaan?

JiriNieminen
Tampere

Kirjoittaja on 40-vuotias yhteiskuntatieteiden tohtori, sosiologisesti suuntautunut politiikan tutkija ja yhteiskunnallinen aktiivi, joka liioittelee, härnää, väärinymmärtää ja pahoittaa mielensä Uuden Suomen blogipalvelun parhaimpia perinteitä noudattaen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu