Historian ironiaa: porvariston huoli työväenluokan miehistä

Elinkeino elämän valtuuskunta EVA julkaisi eilen raportin, jossa esitettiin huoli "kadonneista työväenluokkaisista miehistä". On ironista, että nimenomaan EVA (ja siinä sivutta monet kokoomuslaiset) ovat nyt olevinaan huolissaan työväenluokkaisista miehistä, vaikka suomalaisen elinkeinoelämän etujärjestön historian voi kiteyttää taisteluksi työväenluokkaisia miehiä vastaan työpaikoilla: jaetaanko työstä syntynyt lisäarvo työläisille vai pääomapiireille.

EVA:a ja EK:ta lähellä oleva kokoomuspuolue perustettiin vuonna 1918, kun ensin saman vuoden kevättalvella oli ammuttu tuhansia työväenluokkaisia miehiä ja sen jälkeen näännytetty nälkään vielä kymmeniä tuhansia nuoria miehiä lisää.

Moraalisesti keskiluokka on rakentanut identiteettiään läpi vuosikymmenien leimaamalla työväenluokkaiset miehet huonokäytöksisiksi ja tyylitajuttomiksi. He äänestävä väärin (aikaisemmin kommunisteja tai nykyään perussuomalaisia) tai eivät äänestä ollenkaan.

Kokoomuksen kansanedustaja Ben Zyskowicz on tasaisin väliajoin huolissaan siitä, kuinka sosiaalitukia käytetään väärin. Nyt kun työttömät työväenluokkaiset miehet eivät nosta edes työmarkkinatukea tai käy fattan luukulla, niin eikö sen pitäisi olla hyvä asia? Ehkä työväenluokkaiset miehet haluavat olla vapaita yhteiskunnan holhouksesta, eivätkä näkyä missään yhteiskunnan rekistereissä; elää vapaata ja omannäköisensä elämää? Suomalaisessa yhteiskunnassa ei ole pakko kuin verojen maksu, ja sitäkään ei tarvitse tehdä, jos ei ole tuloja.

Mielenkiintoista on myös se, että nyt kun EVA julkaisi asiasta raportin ovat aiheeseen tarttuneet porvarillinen eli kaupallinen media. Kun vaikkapa poliittisia puolueita lähellä olevat miesliikkeet – perussuomalaisilla ja vihreillä on miesjärjestönsä, vasemmistoliitolla miespoliittinen työryhmä (mutta kokoomuksella tai keskustalla ei) – tai Suomen miestutkimuksen seuran tutkijat ovat yrittäneet nostaa asian esille, ei keskustelu ole lähtenyt oikein etenemään. Mistä tämä kertoo?

JiriNieminen
Tampere

Kirjoittaja on 40-vuotias yhteiskuntatieteiden tohtori, sosiologisesti suuntautunut politiikan tutkija ja yhteiskunnallinen aktiivi, joka liioittelee, härnää, väärinymmärtää ja pahoittaa mielensä Uuden Suomen blogipalvelun parhaimpia perinteitä noudattaen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu